Mladá Boleslav samotná příliš nepřekvapila – výsledek voleb byl pro velkou většinu lidí očekávaný a tak nejsou jména jako primátor Raduan Nwelati a náměstci Daniel Marek a Jiří Bouška žádnou novinkou. Překvapující byl na boleslavských volbách především fakt, že byl "do party" přibrán ještě lídr ČSSD Robin Povšík a jeho strana navzdory nevelkému procentnímu zisku přijata do vládnoucí koalice po dlouhých létech v opozici.

Jak jsou na tom ale další města? Už znají jména těch, kdo se postaví v jejich čele?

"V Bakově bude ustavující zastupitelstvo, na němž se vše rozhodne, až poslední den v říjnu, takže zatím nemohu nic říci se stoprocentní jistotou. Ale pravděpodobně se bude, s přihlédnutím k výsledkům voleb, pokračovat v podobném složení a podobným směrem, jakým jsme se ubírali doposud. Funkce starosty bych se znovu ujal rád," říká Radim Šimáně, lídr koalice TOP 09 a STAN, jež získala nejvíce hlasů. Radim Šimáně utvrdil navíc svou pozici nejvyšším počtem preferenčních hlasů, jeho další setrvání ve funkci starosty je tak velmi pravděpodobné.

Ilustrační foto
U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

V Mnichově Hradišti je to velmi podobné. Dosavadní starosta Ondřej Lochman potvrdil svou oblibu jak nejvyšším počtem preferenčních hlasů, tak více než šedesátiprocentním ziskem jeho sdružení Žijeme pro Hradiště. "Je téměř jisté, že starostou tak budu opět já. Jako místostarostu bych pak rád viděl Jana Mareše, a doufám, že ostatní jej podpoří. Krom toho jsme nabídli místa v městské radě i stranám ODS a ČSSD – nemá myslím cenu navzdory našemu nadpolovičnímu zisku "dělat ramena." Jsme menší město a naše programy se beztak do značné míry shodují, a tak jsme i ostatním nabídli možnost podílet se na rozhodování o městě," říká Ondřej Lochman. ODS prý jeho nabídku účasti přijme, zato ČSSD se chce pravděpodobně postavit do role opozice.

O situaci v Bělé pod Bezdězem jsme informovali již dříve. Radnici se tam chystá obsadit nová koalice ANO 2011, Hnutí nezávislých občanů a ODS. Do funkce se má vrátit Jaroslav Verner, který byl také prvním mužem Bělé již dříve. Dosavadní starostka Jitka Tošovská tedy dle nového uspořádání ve své funkci pokračovat nemá.

Vybraní herci mladoboleslavského divadla i jejich profesionální taneční partneři mají nyní napilno s přípravou na taneční galavečer 31. listopadu. V rámci projektu Roztančené divadlo budou muset oslnit diváctvo i vybranou porotu.
Boleslavské divadlo se po roce opět roztančí

V Kosmonosích se nové uspořádání teprve rýsuje. Podle dosavadního starosty Jiřího Müllera se mělo v pátek odpoledne uskutečnit jednání, které by mohlo rozhodnout, či alespoň naznačit směr, jímž se bude město brát dále. "Jeho výsledky ještě řádně upřesníme," uvedl.

Benátky nad Jizerou také zatím nemají zcela jasno, kdo nahradí zesnulého starostu Jaroslava Krále. Co se ale celkového politického uspořádání týče, mnoho změn město asi nečeká. Modrá barva ODS, která získala ve volbách 44 procent, bude podle všeho dominovat. "Stále probíhají jednání politických subjektů, na závěry je ještě brzy, mohu nicméně sdělit, že žádná revoluce v Benátkách nebude – přesně dle našeho sloganu "Pokračujeme v cestě". Za sebe mohu ale prozradit, že starostou být nechci, to jsem již avizoval dopředu. Tedy uvidíme, koho zvolí zastupitelé na zasedání, plánovaném na první listopad. Možná se změní pár jmen, ale celkový směr zůstane zachován," přiblížil dosavadní místostarosta Pavel Štifter povolební situaci v Benátkách.

Ilustrační fotografie.
Začíná vesnickému fotbalu zvonit hrana? Tak zle ještě snad není