Pol point (v překladu policejní bod) je systém, který umožňuje komunikaci člověka s Policií ČR, aniž by vstoupil do budovy policie, přičemž může sdělit nebo získat informace, které jsou důležité pro trestní nebo jiné řízení. Systém je poloobslužný. Základní funkce zajišťují pověření pracovníci úřadu, kteří zájemce o komunikaci s policií uvedou do místnosti, ověří jeho totožnost a zprovozní videokonferenční zařízení s centrálním místem na policii. Následně již s policistou komunikuje občan sám bez přítomnosti úředníka.

Ředitel středočeské policie Václav Kučera a primátor Raduan Nwelati u nového Polpointu v Mladé Boleslavi.Ředitel středočeské policie Václav Kučera a primátor Raduan Nwelati u nového Polpointu v Mladé Boleslavi.Zdroj: se svolením města Mladá Boleslav

Provozní doba systému odpovídá zpravidla úředním hodinám magistrátu. Místnost tak lze využívat v pondělí a středu od 8 do 17 hodin, v úterý od 8 do 15 a ve čtvrtek od 8 do 15.30. „Pol point není primárně určen pro využití, kdy je dotyčná osoba v tísni. V takové situaci doporučujeme využití tísňové linky 158,“ upozornila Vlasta Suchánková, mluvčí středočeských policistů.

Kontaktní místa mohou lidé využít k podání oznámení v případech, kdy se například sami stali obětí trestného činu a výslech na policejní služebně by považovali za nepříjemný. Stejně tak mohou využít Pol point, chtějí-li podat oznámení o trestném činu nebo o jiném protiprávním jednání, o kterém se dozvěděli, nebo se stali svědkem události, pro kterou policejní orgán požaduje vysvětlení. Důvod pro využití kontaktního místa může být pro občana ale i ryze pragmatický, kterým je jeho pohodlí a úspora času.

Pol point. Ilustrační foto.
Konec nutného ježdění svědků k soudu? Mohly by pomoct videohovory

Pol point je pilotní projekt Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, který byl spuštěn v únoru roku 2020 a boleslavský bod je již 29. V rámci infrastruktury jsou budována místa s videokonferenčními jednotkami, která jsou přímo dostupná občanům na území kraje. Současně je vytvořeno centrální místo (operační místnost), které je nepřetržitě (o víkendech, i svátcích) obsazeno policistou od 8 do 22 hodin, který je schopen komunikovat s oznamovateli na jakémkoliv terminálu.

Policista může bezodkladně provádět příjem oznámení a dokumentovat jej. Virtuální způsob komunikace umožňuje přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a přijaté oznámení obratem postoupit příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření. Občan, který oznámení podává, nemusí nic podepisovat, protože průběh celého výslechu se nahrává a nahrávka se přikládá ke spisu.