"Mnoho silnic na území kraje je částečně zaplavených. Do této chvíle bylo uzavřeno 22 silnic, většinou třetí třídy, takže by neměla být omezena doprava ve větším rozsahu. Je rovněž hlášeno poškození jednoho mostu. Posílili jsme také nasazení pracovníků správy silnic," uvedl hejtman Josef Řihák.Povodně si již vyžádaly ve Středočeském kraji jednu oběť. V chatové oblasti v obci Třebenice nedaleko Štěchovic zemřel jeden člověk během zřícení chaty v osadě Ztracenka. Ostatní obyvatelé této osady jsou evakuováni pomocí záchranných člunů.

V Domově seniorů Červený Mlýn ve Všestudech v okrese Mělník byli kvůli povodni evakuováni klienti domova. „Podařilo se nám zajistit nízkopodlažní autobus s plošinou pro naše imobilní klienty a přemístit je do LDN v Mělníku, nemocnice ve Slaném a do jejich rodin," řekl náměstek hejtmana pro sociální oblast Zdeněk Syblík.

„Dnes ráno jsem se byl podívat také na situaci v povodí říčky Litavky a ve městě Berouně, kde jsem se setkal s paní starostkou a členy berounské povodňové komise. Město Beroun se připravuje na kritickou situaci, kdyby došlo k vylití Berounky z břehu a řeka zaplavila níže položená místa, mimo jiné i Husovo náměstí, tak jako se to stalo v roce 2002. V centru města sídlí i příspěvková organizace kraje – Muzeum Českého krasu. Také zde při minulých povodních řádila velká voda. Jeho zaměstnanci již dostali pokyn, aby začali stěhovat exponáty z přízemí do vyšších pater," uvedl hejtman Řihák.

Od 13 hodin na krajském úřadě zasedla stálá pracovní skupina krizového štábu.

Zástupce Armády ČR plukovník Slivka připomněl, že hejtman může požádat armádu o pomoc. Podobně mohou o pomoc armády v případě nebezpečí požádat i obce s rozšířenou pravomocí.

Záchranka řešila problém, že jí při zásazích zapadají auta do rozmáčeného terénu. Auta jim vyprošťovali hasiči. Záchranáři rovněž upozornili, na pohyb osob na mostech a v bezprostřední blízkosti rozvodněných potoků a řek.

„Proto bych rád apeloval na zdravý rozum občanů, aby byli skutečně maximálně opatrní a nehazardovali se svými životy a životy svých blízkých. Ničivou sílu vody by nikdo z nás neměl podceňovat," varoval hejtman Řihák. Prodlužují se také dojezdové časy záchranky. Záchranáři posílili operační zázemí a zatím neevidují žádnou mimořádnou situaci.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje dnes eviduje již 380 událostí, při kterých zasahoval, dalších 300 událostí se řeší. „Všechny síly hasičů, jak profesionálové, tak dobrovolní, už jsou v terénu. Povoláváme zálohy i z okresů, kde zatím záplavy nejsou," informoval hejtman Josef Řihák.

„Děkuji všem členům integrovaného záchranného systému (IZS), kteří se již zapojili do záchranných prací a pomáhají při povodních. Vážím si jejich nasazení. V tuto chvíli je mi jasné, že situace nebude jednoduchá. Nastupuje již i faktor únavy. Složky IZS ale čeká ještě spousta práce," doplnil hejtman Josef Řihák.

Policie ČR je v běžném výkonu služby, po evakuaci z ohrožených míst se zaměří na střežení majetku v opuštěných oblastech.

V 19:00 se opakovaně sejde stálá pracovní skupina krizového štábu rozšířená o zástupce správců toků a Českého hydrometeorologického ústavu.

Seznam uzavřených silnic:

II/115 - Psáry - zaplavená

III/1052 - Psáry – zaplavená

III/11620 - Mořina – Karlštejn - sesuv, utržená část komunikace

III/11612 - Loděnice – zaplavená

III/1169 - Jánská , Sv. Jan - zaplavená

III/0075 Běloky – Hostouň - zaplavená

II/276 Bakov – zaplavená

II/336 – Uhlířské Janovice – zaplavená

III/12142 Martinice – Křenovice - zaplavená

III/10513 - Ouštice - zaplavená

II/277 - Mohelnice - zaplavená

III/27922 - Loukov - zaplavená

III/00323 - Voděrádky – Jažlovice – zaplavená

III/1123 Postupice – Mladovice - zaplavená

III/1116 – Tousice – zaplavená

III/0039 Průhonice – zaplavená

III/0031 Dolní Břežany – zaplavená

II/275 – Brodce – Horka – zaplavená

III/3294 – Cerhenice – Dobřichov – zaplavená

III/1123 - Popovice – uzavřeno - obava z protržení hráze rybníka

II/337 Onomyšl – zaplavená

III/33514 - Žíšov – Chmeliště - zaplavená