„Mám rád hudbu, hezké věci, milé lidi a jsem myslivec," shrnul Jiří Dvořák do jedné věty odpověď na otázku, jak vlastně vznikl nápad uspořádat v Sudoměři koncert lovecké duchovní hudby.

Kromě všeho výše zmíněného je Jiří Dvořák rovněž starostou této obce na samém cípu okresu, takže je jasné, že od nápadu k realizaci nebylo daleko.

První koncert se konal zhruba před pěti lety, a od té doby je mu vždy vyhrazena předposlední říjnová sobota.

Tentokrát do Sudoměře zavítal Soubor lesní rohy Hradec Králové, který zde byl hostem už potřetí. Pásmem provázela Jana Poláková, která zároveň hrála na čtvrtý lesní roh. Krátce přítomným osvětlila i historii svého nástroje: „Lesní roh se vyvinul se z loveckých nástrojů používaných pro hraní fanfár a signálů při lovu zvěře. Od přelomu 17. a 18. století se používá v orchestrech. Přibližně od roku 1814 je opatřován ventily, což umožňuje hrát celý chromatický rozsah tónů," řekla.

Hon byl totiž v 18. století velkou společenskou událostí, kterou si v Sudoměři rádi připomínají. Mezi autory, kteří hudbu pro lesní roh skládali, byl i Joseph Haydn, a ukázka z jeho Lovecké symfonie zahájila sobotní koncert.

Následovala díla díla Giacchina Rossiniho, Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Georga Fridricha Händela, Josefa Richarda Rozkošného a C. M. Webera.

V druhé části se pak hráči na lesní rohy věnovali ukázkám z francouzského parforsního honu se zaměřením na lovecké psy a troubení fanfár, ovšem v jejich podání zazněla i část z filmu Fantomas kontra Scotland Yard, a rovněž předvedli, jak musel lesní roh znít v hlubokých francouzských lesích – tedy tak, aby byl slyšet na celé okolí.

V poslední části kostel rozezněly tóny takzvaných pardubických parforsních honů. „Jde vlastně o fanfáry starých šlechtických rodů, které měly podíl na vzniku Velké pardubické", vysvětlila muzikantka.

Starosta Jiří Dvořák poté také prozradil, že další z inspirací pro pořádání koncertu lovecké hudby mu byly i vánoční lovecké koncerty v pražském Rudolfinu.

Náhodného návštěvníka mohlo překvapit, že kostel byl skutečně plný. „Chodí sem převážně lidé z okolí, a jsme rádi, že si k nám najdou cestu. Jsme přece jen vesnička o sedmaosmdesáti obyvatelích, ale i přesto se daří pravidelně koncert pořádat," podotkl hrdě starosta.

Myslivecký spolek Hrádek, jehož je také členem a který za pořádáním akce stojí, sídlí v Katusicích a spojuje obě obce. „Máme zhruba šestadvacet členů a těší nás, že o myslivost je zájem i mezi mladými. Zrovna dnes se konají myslivecké zkoušky v katusickém kulturáku. Vím, že někteří kolegové pláčí, že mladí na to nejsou, ale já bych to tak černě neviděl. Věkový průměr spolku je sice dost vysoký, ale možná je to tím, jak jsou myslivci odolní a dožívají se vysokého věku," dodává se smíchem Jiří Dvořák.

V Sudoměři to ale žije i dalšími akcemi, zdejší lidé prý drží při sobě a scházejí se rádi. Na návsi se konají nejrůznější hasičské soutěže, koncerty, místní ženy stojí za organizací poutě a dětské poutě, oslavují dětský den a pořádají v průběhu roku i další akce