V sobotu ráno se před budovou stakorské školy sešly dvě desítky zájemců a bez dlouhých řečí se vydaly vzhůru k lesu. Ještě než skupina minula poslední domy, do rukou odborníka už se dostal první vzorek bedla zardělá. V rychlém sledu následovaly další a další druhy, o jejichž přísun se postarali zejména nejmenší členové výpravy. Účastníci výšlapu se tak dozvěděli o čepičatkách, helmovkách, typicky podzimních čirůvkách nebo pýchavkách. A to ještě skupina ani nedošlo na hranici lesa. Stanislav Tutka musel sběrače, z nichž mnozí přišli vyzbrojeni atlesem hub i košíky, popohánět, aby si počkali také na houby většího vzrůstu.

Po vstupu do lesa potvrdila přírodní rezervace Baba svou jedinečnost. Už po několika minutách mohli houbaři obdivovat jednu z kriticky ohrožených šťavnatek: „Houbaři tady najdou běžné houby, křemenáče, hřiby dubové, pravé hřiby, spoustu holubinek a řadu dalších jedlých hub, zajímavá lokalita je to ale především pro mykology. Baba, to je velmi zachovalá doubrava, kde se nikdy plošně nekácelo, a proto jsou tu velmi vzácné druhy, například ohnivec černý nebo ohnivec zimní, které nejdeme pouze na dvou místech v republice," říká Stanislav Tutka.

Houbařský rok, který se skládá především z jara a podzimu, podle něj právě dospěl ke svému druhému vrcholu. Po suchém září je navíc dostatek vlhkosti, takže se dá očekávat, že úroda bude pokračovat. A co víc! Pokud se po prvních mrazících ještě oteplí, dá se očekávat úroda hlívy ústřičné, penízovky sametonohé a dalších hub, jejichž růst mráz nastartuje.

Podle Tutky je letos nejlepší sezóna od roku 2010.

Mladí účastníci výpravy pomáhají s určováním hub.Zdroj: Deník/Martin Weiss