„Stálo nás to hodně úsilí. Postupně jsem i za pomoci hasičů dávali dohromady studie a v loňském roce jsme konečně nechali vypracovat projekt," sdělil starosta Pavel Nejezchleba a dodal, že stavba začne už v pondělí. „Jelikož máme i hodně zastaralý obecní úřad, rozhodli jsme se tyto dvě akce spojit. Současná budova úřadu ale zůstane zachována a projde pouze modernizací. Samozřejmostí bude mimo jiného i bezbariérový vstup," přiblížil Nejezchleba. Ten také řekl, že jelikož mezi hasičskou stanicí a úřadem zůstal volný prostor a v obci chybí zázemí pro techniku, jež je používána na údržbu obce, bude toto místo vyplněno garáží. „Bude se jednat o dva samostatné, na sobě nezávislé objekty. Začne se s výstavbou hasičské zbrojnice, která by měla být hotová do konce tohoto roku. Následně se radnice přestěhuje na nějakou dobu do nové hasičárny a obecní úřad projde rekonstrukcí. Zpátky bychom se měli nastěhovat příští rok na podzim," prozradil plány starosta.

Ilustrační foto
Anketa: Moje ideální prázdniny

Rozhodnutí zastupitelů ohledně stavby pomohli urychlit místní dobrovolní hasiči, kteří si od roku 2014 dávali dohromady nový vůz a v podstatě ho nyní není kam zaparkovat.  „Jedná se o hasičskou cisternu značky Tatra, kterou využívali profesionální hasičské jednotky Hlinsko a následně i dobrovolní hasiči z téhož města. Před třemi lety jsme cisternu koupili my s úmyslem ji zmodernizovat," konstatoval dobrovolný hasič Jakub Živný a dodal, že tento tip vozidla byl zvolen z důvodu jeho nízké pořizovací ceny, ale také proto, že je jednoduchý na údržbu a není problém sehnat na něj náhradní díly. „Na vozidle jsme odpracovali více než dva tisíce brigádnických hodin a to nejen proto, abychom ušetřili rozpočet obecního úřadu, ale také abychom věděli, že je vše opravené a vyrobené s maximální pečlivostí a v odpovídající kvalitě," řekl s hrdostí v hlase hasič.

Vozidlo je kompletně vybavené a bude sloužit nejen při boji s požáry, ale také pro technické zásahy, případně pro pomoc při údržbě obce. „Vozidlo jsme vybavili výstražným zařízením, vystrojili jsme nástavbu pro držáky na hadice a ostatní vybavení, nainstalovali průtokový naviják s hadicí pro rychlý zásah a vybavili vozidlo ženijním nářadím. Dále jsme namontovali novou elektroinstalaci, vybavili kabinu radiostanicí a provedli čalounické práce na stropu kabiny," popsal výsledek tvrdé práce Živny, podle kterého většinu práce odvedli právě dobrovolní hasiči z Plazů. „Bez podpory obce a pomoci sponzorů bychom akci nezvládli dotáhnout do konce. Proto děkuji všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem pomohli," poděkoval Živný.

Ostřílení divadelníci odehráli ve středu večer v městském divadle derniéru komedie Bůh masakru, jejich mladší kolegové z prvního ročníku ve čtvrtek potěšili svou svéráznou adaptací Červené Karkulky děti v Domě kultury.
OBRAZEM: Na jevišti sbírali první zkušenosti