VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mráz trápí hladem lesní zvěř. Myslivci ji dokrmují

Mladá Boleslav - Letošní zima je podle odborníků nejstudenější za posledních sedmdesát let. Potvrzují to i myslivci, kteří shodně říkají, že zvěř dokonce kvůli dlouhotrvajícímu sněhu a mrazům trpí nedostatkem jídla. Aby se počty zvěře v lesích netenčily, musí je myslivci pravidelně krmit.

4.2.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Karel Pech

Podle Karla Bendla, ředitele Správy městských lesů z Benátek nad Jizerou, mají velké problémy se sháněním potravy větší býložravá zvířata. „Okusují vršky mladých lesních dřevin a křovin, nebo si potravu pracně vyhrabávají, což je stojí mnoho energie. Navíc přitom způsobí i škody na lesních porostech," vysvětluje Karel Bendl. Právě proto myslivci a lesníci zvěř přikrmují. Důvodem je ale i to, že většina samic je březích a připravují se na jarní rození mláďat.

Nymburští myslivci se proto předzásobili krmivem. Rychle ale ubývá a to i proto, že krmná místa doplňují každý den. „Slabší zvěř bez naší pomoci nemá velkou šanci přežít tuhou zimu, potažmo mrazy. Proto se o ni musíme starat a věnovat jí dostatečnou péči," říká Miroslav Šifta, starosta Hrubého Jeseníku na Nymbursku a zároveň předseda mysliveckého spolku s tím, že už v únoru se mohou objevit první zaječí vrhy.

Na přikrmování zvěře jsou s předstihem připraveni i v Mělníku. Každý myslivec má podle Boženy Nové, předsedkyně Mysliveckého spolku Liška ze Sedlece, na starosti svůj krmelec, který plní už na podzim.

Oves i ječmen

Božena Nová dále popisuje, že s příchodem listopadu a prosince do korýtek u jeslí myslivci dávají například oves nebo ječmen. „Nesmí chybět solný liz. A jakmile napadne sníh, tak do krmelců nosíme vojtěšku," upřesnila předsedkyně sedleckého mysliveckého spolku.

Krmelce a zásypy si mezi sebou rozdělují také členové nosálovského mysliveckého spolku. Podle Michala Vejvody je za těchto podmínek kontrolují nejméně jednou týdně.

„Jakmile je v krmení nějaký výpadek, zažívací ústrojí zvířete to špatně snáší, protože musí neustále trávit potravu. Důležitá je také pravidelnost a stálost krmiv," vysvětluje myslivec.

Pokud se někdo domnívá, že je dobré zvěři třeba jednou měsíčně přilepšit jiným krmením s naprosto odlišným složením, pak Michal Vejvoda upozorňuje, že to není dobrý nápad.

Při mrazech se druh potravy mění

Dokud nezačnou mrazy, myslivci do lesa nosí i dužnaté plody, například řepu či jablka. Jakmile ale teploty klesnou pod nulu, od tohoto druhu krmiva upouští. Voda v něm totiž zmrzne, což může zvěři způsobit zažívací potíže.

A protože ani meteorologové nedokáží přesně předpovědět, jaké počasí se bude odvíjet v zimě, musí být myslivci krmivem dostatečně předzásobeni.
„Díky dobré spolupráci se zemědělci jsme si zajistili velkou krmivovou základnu. Mimořádně se nám osvědčilo, jak pro srnčí zvěř, tak zaječí nasekané seno s jádrem, což je pšenice a ječmen. Srnčí v zimě zase láká dužina z řepky, proto do zásypu dáváme hodně zadiny, tedy plevy se zrnem," vysvětluje Miroslav Šifta, předseda mysliveckého spolku Hrubý Jeseník.

Myslivci jako ochránci před predátory

V Benátkách nad Jizerou se v krmelcích objevuje i luční seno, v zásypech, stejně jako v sousedním Nymburce, plevy a jadrné krmivo s dostatkem soli a minerálních látek, které pomáhají trávení. „Voda v tomto období není nutná. Zvířatům stačí sníh či led. Myslivci ale zvěř musí chránit proti predátorům. Snadnou kořistí jsou pro ně právě oslabení jedinci," upozorňuje Karel Bendl.

Jelikož se v lesnictví pohybuje řadu let, všiml si, že z krajiny vymizely drobné druhy dříve běžných živočichů. „Jedná se například o zajíce, bažanty, koroptve a křepelky, z dalších pak o rejsky, ještěrky či motýli," vyjmenovává ředitel benáteckých městských lesů. Důvodem je podle něj nešetrný způsob zemědělského hospodaření a také extrémní klimatické podmínky.

Je ale také přesvědčen, že tvrdá zima přírodě prospívá. Velké mrazy totiž zahubí podstatnou část různých vývojových stádií lesních škůdců a parazitů, kteří přezimují pod kůrou stromů, v půdě či v hrabancích pod stromy. "Postupné jarní tání sněhu navíc umožní lepší a pomalejší vsakování vody do půdy a tím pomůže snížit vláhový deficit z posledních několika suchých roků. Možná se částečně doplní i léta ubývající zásoby spodní podzemní vody, což prospěje celému ekosystému," dodává Karel Bendl.

Autor: Lucie Růžková, Milena Krejsová, Jiří Říha

Místo události:
4.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Škodovka hledá talenty pomocí scifipříběhů

Mladoboleslavský Lukáš Pabiška (vpravo) v gólově divokém utkání s Plzní (7:6 po SN).

Pabišku štval mizerný úvod, radu na zlepšení ale nezná

Na dostavbu Pražského okruhu ministerstvo kývlo

Střední Čechy – O klíčový štempl blíže realitě je od pátku budoucí úsek 511 Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Zamýšlené 12,5 kilometru dlouhé pokračování dálničního obchvatu Prahy, které citelně chybí, protože jde o spojení D1 s dálnicemi D11 a D10, získalo od ministerstva životního prostřední závazné stanovisko EIA (posouzení vlivu na životní prostředí).

Výborný si veze z Boleslavi tři body

Mladá Boleslav /FOTO/ – Začali ve stejném čase jako fotbalisté na Dukle a dopadli úplně shodně. Také hokejisté Mladé Boleslavi měli v pátek v 17:30 zatměno, duel se Spartou začali zoufale a pak už jim dobrý výkon nebyl moc platný – soupeř vedený Františkem Výborným vyhrál ve ŠKO-Energo Areně 4:1.

Strašidelný úvod, bez nemocného kouče Uhrina schytala Boleslav debakl

Praha /FOTOGALERIE/ – Kritický čas: 17:30 – 17:35. Právě v něm, hned v samotném úvodu střetnutí, ztratili fotbalisté Mladé Boleslavi reálnou šanci na body z pražské Julisky. Sice se ještě naděje na úspěch lehce dotkli, ale nakonec domácí Dukle podlehli 1:4. V tabulce HET ligy je tak soupeř přeskočil.

Rezervní týmy prožily nechutný závěr podzimu

Střední Čechy – Pořádně hořkou pachuť měl závěr podzimu pro rezervní týmy Dobrovice a Mnichovohradišťského SK v krajské I. B třídě. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT