Jako na smilování čekali na první jarní oteplení majitelé motorek, mopedů, skútrů i nejrůznějších jednostopých vozidel. Nyní, když se konečně dočkali, se jimi obzvláště v nedávných teplých dnech silnice přímo zahemžily. Zároveň s tím, jak natěšení motorkáři v houfech vyjíždějí ven, ale roste i riziko nejrůznějších nehod.

Mnozí zkoušejí své stroje napoprvé, téměř všichni jsou po měsících nečinnosti ještě "nevyježdění" a někteří zcela otevřeně riskují. Kolize a úrazy pak na sebe nenechají dlouho čekat.

Například hned v neděli zřejmě nezvládl poblíž obce Skorkov jeden motorkář zatáčku a skončil v příkopě. Tentokrát bylo jeho zranění naštěstí jen lehké, i tak si nicméně vyžadovalo ošetření od záchranářů a krátký pobyt v nemocnici. "Letos jde o druhý případ dopravní nehody, který zahrnoval motorkáře, v loňském roce bylo takových případů dohromady dvacet," uvádí policejní mluvčí Lucie Nováková.

"Motorkáři musí mít na paměti, že jsou mnohem zranitelnější, nežli běžní účastníci silničního provozu a problémům vždy raději předcházet – před každou jízdou zkontrolovat stav motorky, používat patřičné kombinézy, helmy a motorkářskou výbavu, dodržovat bezpečný odstup a obecně být zvláště bdělí při vědomí, že to budou většinou oni, kdo z případné nehody vyjdou hůře," vysvětluje. "A pro začínající, jakož i zkušené motorkáře pak Policie České republiky zjara pořádá na různých místech celé republiky bezplatnou preventivní a tréninkovou akci Začněme spolu aneb kolama dolů."

Základní škola Pastelka.
Boleslavi se v čerpání dotací daří nadprůměrně

Na mladoboleslavském okrese je registrovaných 12 603 motorkářů, mopedistů, majitelů skútrů a dalších. V poměru ke všem registrovaným vozidlům činí jejich podíl celkem 11 procent, což je o něco méně, než celorepublikový průměr 13 procent. Přesto nabízí město aut nemálo protřelých nadšenců, kteří na své dvoukolé stroje nenechají dopustit, i těch, kdo motorkám propadli teprve nedávno.

"Motorku jsem si pořídil předloni ke svým čtyřicátinám. Manželka se k tomu stavěla trochu skepticky, ale nakonec si možná sama udělá papíry a budeme se o motorku dokonce přetahovat," směje se dvaačtyřicetiletý Jaroslav D. "Jezdím převážně jenom, když je hezky, dálnicím se radši vyhýbám, nemám na nich dobrý pocit. Miluji trasu podél Jizery, Michalovice, Zvířetice, Zásadka, je tam docela pěkná, trochu klikatá silnice, jenom pozor na cyklisty. Taky Český ráj, kde máme chalupu, i když tam na některých cestách trochu hrozí výmoly."

Pětapadesátiletý Vojtěch J. je oproti novopečeným motorkářům bezmála matador. K jednostopým mazlíčkům ho to táhlo už od dětství. "Začínal jsem, jako spousta lidí, na fichtlovi, jezdil jsem po polňačkách, lesních cestách a mezi vesnicemi, v garáži jsme to s bráchou rozebírali," vypráví o své motorkářské historii. "A pak to jelo – Jawa 250, pak Honda, Ducati, BMW, myslím, že jsem motorek vyzkoušel desítky. Některé jsem měl samozřejmě jenom vypůjčené," vzpomíná. "Dvakrát jsem i boural, jednou, přiznávám, jsem si za to mohl sám, podruhé mě trefilo auto. Naštěstí jsem se z toho vždycky jenom oklepal a nikdy mě to neodradilo. Motorka vám dává pocit svobody, který se nedá srovnávat s tím, když jste zavření v autě. Kdo nevyzkouší, nepochopí," libuje si Vojtěch J., který se s kamarády na motorce podíval i do Vietnamu a ještě se chce někdy projet i napříč Amerikou. Na českou krajinu ale nedá dopustit. "Škoda, že si lidi moc nevšímají toho, kde vlastně žijí. Stačí tu vyjet prakticky kamkoliv a můžete se kochat jako málokde."

Škoda Kamiq.
Další Q na konci. Kamiq je tu

Data a místa konání tréninkové policejní akce Začněme spolu aneb kolama dolů
datum jízdy / místo srazu / polygon
22. dubna 2018 / ul. Pražská, Pardubice / AUTODROM Vysoké Mýto
29. dubna 2018 / Národní památník Hrabyně / LIBROS Ostrava
5. května 2018 / parkoviště Deštné v Orlických horách / S-DRIVE Hradec Králové
8. května 2018 / parkoviště Tesco Třinec / STEEL RING Třinec
12. května 2018 / Děčín – Maxičky / AUTODROM Most
19. května 2018 / letiště Komárovice / A. MUSIL Jihlava - Hosov
26. května 2018 / parkoviště Katastrálního úřadu v Mělníku / AUTODROM Sosnová u ČL
16. června 2018 / parkoviště Globus, Brno - Ivanovice / AUTOMOTODROM Brno
17. června 2018 / parkoviště kovohutě Mníšek pod Brdy / MAX CARS+ Příbram

Den otevřených dveří v prostorách Mateřské školy Laurinka.
OBRAZEM: Laurinka otevřela dveře