Exponáty po střechu naplněné je muzeum věnované motocyklům především se značkou Jawa v Rabakově.

K vidění je na 140 strojů. Jedná se o kompletní ucelenou sbírku motocyklů Jawa za období od roku 1929 do roku 2006.

Ve sbírce najdete kejvačky, vojenské i policejní motorky, vozidla, velorexy. V jednom oddělení je také množství strojů domácí výroby.
„Lidé z motorů a dílů motocyklů Jawa, ale i jiných značek, doma zejména v minulosti vyráběli malé motorky pro nejmenší, sekačky, frézy a nebo dokonce sněžné skútry," přibližuje expozici muzea Martin Miclík.

Sbírání motocyklů převzal po svém otci, který s tímto koníčkem začal před téměř padesáti lety. Během pár let se mu povedlo nashromáždit několik desítek krásných strojů, kterým pak vyhradil jednu místnost, a svou sbírku ukazoval zájemcům.

Dnes už je ale muzeum koncipováno jinak.
„Dostavěli jsme celý nový objekt hlavní expozice, kde jsou motocykly od předválečných až po ty z konce minulého století," přibližuje současnost muzea Martin Miclík.

Na konci roku se podařilo dobudovat důležitou součást muzea. „Do hlavní expozice se přichází přes zcela novou hospůdku Jawa bar, kterou se nám podařilo na konci roku dobudovat," říká Martin Miclík.

V hospůdce si mohou návštěvníci muzea dopřát občerstvení. V nabídce jsou nealko nápoje a také pivo Rohozec, včetně nealkoholického. „Připravujeme i jídlo, v nabídce je pizza i studená kuchyně, jako nakládaný hermelín, utopenci a podobně," upřesňuje nabídku Miclík.

Útulně zařízený interiér hospůdky je vyzdoben také v duchu motorkářského muzea. U baru si člověk posedí na stoličce s motocyklovým sedlem, krbové náčiní zase visí na stojanu ve tvaru přední části motorky.

„Do budoucna možná vzniknou nad hospůdkou i pokoje," pokračoval ve vyprávění provozovatel motocyklového muzea.

Kdo se chce kochat exponáty, má možnost si stroje prohlížet hned v sousední hale. Ostatní si mohou pohovět v hospůdce a zrelaxovat. V zahradě nechybí ani dětský koutek. Muzeum i hospůdka má na rozdíl od běžných turistických atrakcí otevřeno i v pondělí.

„Každý den je otevřeno od 9 do 17 hodin. Přes letní měsíce až do 18 hodin, aby to třeba lidi z okolních hradů a zámků ještě mohli stihnout. Pokud chce někdo v hospůdce posedět déle, tak samozřejmě vyhovíme a necháme otevřeno i po šesté," říká k provozní době Martin Miclík.
Muzeum motocyklů v Rabakově doplněné o Jawa Bar stojí určitě za cíl letního výletu.