Město ve spolupráci s dalšími organizacemi připravuje na poslední květnovou sobotu 27. května Den s Liazem. Půjde o celodenní akci, jejímž hlavním dějištěm bude centrální Masarykovo náměstí. Odehraje se ale i na dalších místech, kterými kráčela historie proslavené továrny na výrobu nákladních aut.

Policie. Ilustrační foto.
Lupiče z pumpy s čistým trestním rejstříkem dopadli za necelou hodinu

Už nyní organizátoři lákají na to, že budou mít ve městě zastoupeny všechny modelové řady Liaz a mnoho unikátních strojů. „Jako je ten z roku 1953, který opustil brány fabriky jako úplně první, nebo speciál Martina Macíka postavený v roce 2003 pro Rallye Dakar,“ říká za organizátory Ondřej Knobloch.

Jedno auto za druhým podle let výroby

Patrik Militký z Klubu veteránů Liaz dodává, že cílem bude, aby u příležitosti 70. výročí od prvního vyrobeného vozu značky v Mnichově Hradišti do města zavítalo sedmdesát nákladních vozů.

Na náměstí bude k vidění průřez historií Liazu, na dalších stanovištích pak budou vystaveny vozy podle let výroby.

Potvrzen je areál někdejšího Liazu, dále jsou zvažovány takzvané lité domky v ulicích Na Výsluní a Polní nebo sídliště Lidická, vybudované Liazem v rámci výstavby bydlení pro zaměstnance.

Ilustrační foto
V malochovu na Boleslavsku byla potvrzena ptačí chřipka. Jde o šesté ohnisko

Využity budou i prostory nádraží, odkud liazky nejčastěji mířily do světa. Všude budou na účastníky čekat nákladní auta, jejich majitelé či průvodci a další atrakce.

Jedno ze zastavení vznikne také v městském kině, kde poběží ve smyčce nový dokument věnovaný historii Liazu, připravený k této příležitosti.

Svezení historickým autobusem Škoda 706 RTO

Mezi jednotlivými zastávkami bude po celý den účastníky vozit stylový historický autobus Škoda 706 RTO.

Město si letos připomíná hned dvě výročí spojená s dnes už neexistujícími Libereckými automobilovými závody (LIAZ), které zaujímají v novodobé historii města zásadní místo. Před 70 lety z výrobní linky mnichovohradišťského závodu sjel první nákladní automobil této značky, před 20 lety byl vyroben vůz poslední, speciál sestavený pro Rallye Dakar.

Přestože doprovodný program teprve vzniká, už teď je jisté, že akce nabídne výstavy, rozhovory s pamětníky, přednášky, spanilou jízdu účastníků přes město do provizorního kempu v ulici V Lípách nebo večerní koncert.

Srdeční záležitost mnoha Hradišťáků

Organizátoři rovněž jednají o spolupráci s Národním technickým muzeem, Tatrou Kopřivnice nebo společností Škoda Auto.

Liaz má v moderní historii Mnichova Hradiště významné místo. Ve druhé polovině 20. století šlo o největšího místního zaměstnavatele, díky němuž se město od 60. do 80. let dynamicky rozrůstalo.

Automobilka Škoda Auto. Ilustrační foto.
Policie se chystá na propouštění ve Škodovce, sdílí stránka lživou informaci

Pro řadu místních je tak Liaz dodnes srdeční záležitostí, což dokazuje i masivní účast na loňském listopadovém odstřelu továrního komína, který byl symbolickou tečkou existencí Liazu v Mnichově Hradišti.