Roční poplatek tak nově nebudou muset platit lidé, kteří dostávají starobní důchod, nebo jsou starší 65 let. Dále budou od poplatku osvobozeny děti do 16 let a studenti do dovršení 26 let. Poslední skupina, která od příštího roku nebude za svoz odpadu platit, jsou invalidní důchodci a držitelé průkazu ZTP či ZTP/P.

„Povinnost přihlásit se jako poplatník zůstává všem, ale lidé, kteří splňují tyto podmínky, nebudou muset poplatek platit,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Šárka Charousková. Podle jejích slov vedení města intenzivně vnímá, že nadcházející roky mohou být vzhledem k ekonomické situaci pro řadu lidí obtížnější, a týká se to samozřejmě i obyvatel města.

Zvyšují se ceny energií, roste inflace a s tím rostou i výdaje domácností. „Proto se tímto krokem snažíme pomoci těm skupinám obyvatel, které to nejvíce potřebují – tedy rodinám s dětmi, seniorům či hendikepovaným,“ doplnila mluvčí magistrátu.

Odtah autovraku v Havlíčkově ulici v Mladé Boleslavi.
FOTO: Díky strážníkům městské policie zmizely další vraky z boleslavské ulice

Ale i lidé, kteří nemají nárok na osvobození od tohoto poplatku, stále mají možnost zapojit se aktivně do programu třídění odpadu ve městě, a snížit si tak náklady za odvoz odpadu. „V tomto programu může občan dosáhnout až slevy ve výši 180 korun za rok,“ konstatovala Šárka Charousková.

Vedení města se shodlo na pozměněném znění vyhlášky, která začne platit od 1. ledna 2022. Vyhlášku bylo nutné uvést do souladu s nově platnou legislativou.