Aktuálně bude posílen počet informačních a zákazových cedulí v místě výskytu nutrií, kterým je nejčastěji lokalita kolem lávky přes Klenici u dětského hřiště. „V současné době už na místě cedule jsou, ale bude jich ještě více. Zejména chceme odradit místní od krmení těchto zvířat,“ řekl Nwelati.

Magistrát podle jeho slov o celé situaci jedná se zástupcem Povodí Labe. „Nutrie ničí břehy, které má ve správě právě Povodí Labe. To je dalším argumentem, proč proti nutriím zasáhnout,“ vysvětlil primátor.

Na přímý dotaz, zda město chystá odchyt těchto zvířat, odpověděl Nwelati kladně. V dohledné době to bude znamenat, že město si najme specializovanou firmu, která zvířata odchytí a později usmrtí. Podobně situaci řeší také v nedalekém Nymburce, kde firma jezdí zvířata odchytávat k hradbám a později je usmrtí plynem v autě.

Donedávna pomáhali sloužit ve městě i polští policisté. Vrátí se i příští rok?
Boleslav se připravuje na možnou krizi. Vznikl poradní sbor pro bezpečnost

Jenže právě kvůli zásahu firmy je podle primátora nutné, aby lidé přestali hlodavce krmit. „Odchyt je poměrně náročná věc, obzvláště ve chvíli, kdy jsou zvířata nažraná. Nemají potřebu vylézat ven. Proto žádáme místní, aby s krmením přestali,“ zdůraznil Raduan Nwelati.

V polovině října během víkendové procházky u Klenice měla jedna z nutrií napadnout a krvavě zranit psa Radky Vítovské. Ta svou zkušenost zveřejnila na sociální síti, na problém upozornila i na zasedání zastupitelů.

Nutrie jsou invazivní druh, dokážou napadnout psa i člověka.
Nutrie krvavě zranila v Boleslavi psa. Magistrát chce proti hlodavcům zasáhnout

Vedení města slíbilo situaci řešit. Po několika dnech nechal magistrát vytisknou letáky s vysvětlením, že nutrie je invazivní a škodlivé zvíře, které je zakázáno krmit. Letáky putovaly do všech základních škol ve městě. A nyní se připravuje razantní zákrok proti vodním hlodavcům.