Aktéři oblíbeného televizního pořadu Autosalon si přijeli v sobotu do Mladé Boleslavi zahrát bowling. Jenže to by nebyli oni, kdyby šlo o obyčejnou hru s bowlingovou koulí a kuželkami. Kuželky se zvětšily a změnily materiál, koule však nahradily speciálně upravené Mini Coopery. Ano, ta proslulá autíčka britské výroby.

„V pořadu Autosalon jsme za ta léta s auty vyzkoušeli snad úplně všechno. Jezdili jsme rychlostí 330 kilometrů za hodinu, sjeli jsme s vozem do vody, zapadli ve vánici, řídili jsme tank, závodili s letadlem, ale hrát s autem kuželky? Tahle inspirace ze Španělska nás okamžitě nadchla, a proto ji chceme přiblížit i Čechům," říká Josef Vrtal, moderátor pořadu.

Známé tváře se svým týmem připravily u obchodního centra Olympia závodní dráhu, na kterou se mohl v malém stylovém vozidle postavit takřka kdokoliv. Kdokoliv s řidičským průkazem. Jeho cílem bylo rozjet se a driftem srazit co možná nejvíc z šesti třináctikilových kuželek z pružného PVC. K dispozici byly tři pokusy.

Ve třech soutěžních Mini Cooperech obutých do speciálních návleků, takzvaných easyringů, snižujících přilnavost vozu s vozovkou, se postupně střídali řidiči a řidičky, kterým byli k ruce zkušení jezdci z Autosalonu. Například testovací jezdec pořadu František Fiala. Všech třicet startovních pozic bylo obsazeno během první hodiny. Na seznamu jezdců se objevilo mimo jiné také jméno Vojty Sklenáře, moderátora rádia Kiss Delta.

„Jelo se mi dobře, bylo to fajn. Mini Coopera máme sice doma, ale tohle jsem s ním ještě nedělala," konstatovala Veronika Kučerová poté, co vystoupila ze závodního vozu. Majitelů britských krasavců se však u Olympie setkalo vícero. Že by chtěli vyzkoušet něco, na co by si s vlastním strojem pravděpodobně netroufli?

Celkem organizátoři naplánovali v rámci Autosalon Bowling Cupu osm zastávek po celé České republice. Turné v Mladé Boleslavi započalo a pokračuje v Českých Budějovicích, Brně, Olomouci, Zlíně a Ostravě. Na vítěze každého regionálního kola čeká vlastní Mini Cooper. Ne však na doživotí, ale na víkend.

Přestože tým Autosalonu s sebou nepřivezl televizní štáb, digitální kamery umístěné zevnitř na čelním skle nenechaly nikoho na pochybách, že vybraní závodníci se v budoucnu objeví na televizní obrazovce.