Kolben-Daněk, Praga, Svoboda, Škoda, Zetor, Slavia a další a další značky prosluly ve 20. století jako producenti traktorů, motorizovaných siláků, kteří zcela změnili tvář zemědělství a znamenali revoluci. Jejich výrobky můžete už pozítří vidět na rozměrné výstavní ploše hned vedle jejich mladších bratrů. A co že se většina dnešních traktorů vyrábí v zahraničí? To na půvabu těchto kolosů nic nemění.

Také letos si milovníci, příznivci a obdivovatelé zemědělské techniky přijdou na své. Organizátoři sice neznají přesná čísla, protože se stále ještě hlásí další vystavovatelé, exponátů však bude opět neuvěřitelných tři sta!

Zlatým hřebem celého dne bude spanilá jízda. Majitelé historických traktorů v 11.30 a později ještě ve 14.30 hodin nastartují, posadí se za volant a vyrazí na trať mezi Kropáčovou Vruticí a Střížovicemi. Jízdu na traktoru si však budou moci vyzkoušet všichni zájemci, kteří na výstavu dorazí s řidičským průkazem skupiny B.

Nostalgickou atmosféru podpoří navíc motocykloví a automobiloví veteráni. Všechny tyto historické stroje nevypovídají jen o době svého vzniku, ale také o pečlivosti majitelů, pro které jsou mnohdy smyslem veškerého volného času.

Sladkou nostalgií však program teprve začíná. Akce Historické traktory nabídne spoustu zábavy. A to pro děti i pro dospělé. Dětí najdou všechny tradiční disciplíny házení míčků na traktor, šlapací traktory, kreslení, pískoviště, skákací hrad a jistě ocení, když je někdo z příbuzenstva sveze na skutečném traktoru.

Zájemci budou mít možnost zakoupit náhradní díly na své traktory a to i na starší kousky (Zetor 25, 50 Super, 20114011 a další). Den otevřených dveří bude i v prodejně stavebnin a železářství s bohatým sortimentem potřeb pro kutily a zahrádkáře.

Kropáčova Vrutice leží zhruba v polovině cesty z Mladé Boleslavi do Mělníka. Pokud však na tuto velkolepě pojatou akci pozvete své přátele z větší dálky, ideální pro ně bude přijet po rychlostní komunikaci R10 a sjet exitem 17, 27, nebo 39. Na ty, kteří přijedou vlakem, bude na zastávce ve Vrutici čekat historický autobus Karosa ŠL 11, který je převeze do místa konání.

Výstava v Kropáčově Vrutici je jednoznačně největší událostí svého druhu v regionu a může konkurovat i podobným akcím ve velkých městech. Pokud přijmete pozvání organizátorů, jistě se napřesrok vrátíte.

Akce se koná po celý den. Areál se otevře v 9 hodin a výstava skončí až úderem sedmnácté. Pochopitelně je připravena pestrá nabídka občerstvení.