Hned dvě tragické havárie najednou se odehrály ve čtvrtek 10. dubna večer po jednadvacáté hodině na Mladoboleslavsku. Boleslavský deník vás o neštěstí informoval jako první.

Dvě neštěstí se stala na různých místech téměř ve stejnou dobu. K první z nich byla záchranná služba volána v 21:02 hodin k Bakovu nad Jizerou. Nehoda se stala poblíž křižovatky u nájezdu směrem na Liberec na rychlostní silnici R10, ale mimo rychlostní komunikaci.

Reportér Deníku na místě viděl jen odstavený kamion. Podle našich dobře informovaných zdrojů z policiese kamion zřejmě střetl s osobním vozem Škoda Octavia na křižovatce u sjezdu z R10.Octavia skončila po nárazu mimo silnici.

Dnes už je jasné, že v autě, které vjelo před kamion, seděli dva vysoce postavení kriminalisté. I proto možná nechtěla policie nejprve fotoreportéry na místo pustit. "Ano, při nehodě zemřeli dva pražští kriminalisté," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

V médiích se také objevila informace, že šlo o kriminalisty z Liberce, kteří se měli podílet na vyšetřování půlmiliardové loupeže z bezpečnostní agentury. To ale tisková mluvčí odmítla. "V televizi se tato informace objevila, ale rozhodně se o policisty z Liberce nejednalo," řekla Boleslavskému deníku tisková mluvčí Policie ČR Liberec Vlasta Suchánková.

Odpoledne policisté uvedli, že se jednalo o pražské kriminalisty. Jen pár kilometrů od místa neštěstí se nachází dům, kde bydlí jistý Milan Č. Toho policie zatkla a podezřívá z toho, že je komplicem Františka Procházky - lupiče století, který měl z bezpečnostní agentury ukrást půl miliardy korun. Jestli zemřelí kriminalisté pracovali na této kauze, není jasné. "Nemohu k tomu více říci," řekl Tomáš Hulan.

Osobní vozidlo podle vyjádření tiskového mluvčího policie Ladislava Mareše sjíždělo z rychlostní komunikace a na křižovatce se střetlo s kamionem jedoucím od Kněžmosta na Bakov nad Jizerou. "Šestatřicetiletý řidič na místě zemřel," uvedl mluvčí. Druhý utrpěl těžká zranění.

"Šlo o nitrolební poranění a jeho stav byl vážný. Lékař pacientovi zajistil dýchací cesty a připojil jej na umělou plicní ventilaci. Následně jej vrtulník transportoval do nemocnice v Praze," řekla Deníku mluvčí záchranky Tereza Janečková.

Lékaři z Vinohradské nemocnice ale těžce zraněnému muži už nemohli pomoci. "Bohužel, pacient při operaci podlehl rozsáhlému vnitřnímu krvácení," uvedla mluvčí nemocnice Jana Jelínková. V pátek odpoledne tedy bylo jasné, že za nehodu oba policisté z Prahy zaplatili životem.

K další nehodě s tragickým koncem vyjížděla záchranka jen o 12 minut později do Čachovic. Jednadvacetiletý řidič jel s vozem Žigulikve směru z Lipníka na Čachovice. "Zatím z nezjištěných příčin vjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do stromu," řekl k nehodě mluvčí policie Mareš.

Přivolaný lékař už ale mladému muži život zachránit nedokázal. "Na místě podlehl vážným poraněním. Lékař tak mohl jen konstatovat smrt," doplnila informaci mluvčí záchranářů Tereza Janečková.

Od začátku roku zatím na silnicích Mladoboleslavska zemřelo pětlidí. Z toho dva motorkáři.

Pavel Svačina, Tomáš Ježek