Už na škole začínala mezi hosteskami a také se angažovala v animačních programech, i když to zprvu brala jako přivýdělek na studiích.

„Pak jsem ale potkala vizážistku z jedné velké kosmetické firmy, a tam mi při povídání o svém řemesle, které mě naprosto fascinovalo, nabídla, jestli to nechci vyzkoušet. Zapsala jsem se do vizážistického rekvalifikačního kurzu, a od té doby to dělám," vzpomíná Lucie Soumarová.

Odmalička ji ale bavilo hrát si s barvičkami, všechny panenky měla nalíčené a učesané, některé samozřejmě i ostříhané. Přemýšlela dokonce o konzervatoři, ale nakonec převládla touha po něčem takzvaně seriozním.

„Zprvu jsem jenom líčila, postupně jsem ale chtěla modely zdokonalovat sama i v jiných oblastech, takže jsem přidala i vlasy, a poslední mojí akvizicí je fotografování. takže ideální spojení sama si modelku nalíčím, učešu a nakonec vyfotím a výslednou fotku upravím tak, jak ji chci mít," vysvětluje, jak se z ní postupně stává „brouk Pytlík".

A jelikož je Lucie opravdu maximalistka, rozhodla se nejen líčit a učit líčení ženy a dívky ve svém okolí, ale také porovnat své umění s konkurencí.

„Do soutěže Fotomake-up, která je součástí mezinárodního veletrhu krásy World of Beauty & Spa, jsem se hlásila už minulý rok, ale do finále jsem nepostoupila. Tehdy bylo téma Benátská noc, ale moje líčení „Škraboška" zůstalo pod stupni vítězů," vzpomíná na soutěžní začátky.

Letos už měla nejen více zkušeností, ale i štěstí. Téma znělo „Prkna, která znamenají svět", což je oblast která je umělecky založené Lucii vyloženě blízká.

Patronkou soutěže je jedna z nejznámějších českých vizážistek Štěpánka Podroužková, s níž mohou soutěžící své nápady konzultovat.

Lucie Soumarová podle svých slov nejprve uvažovala o pojetí černé a bílé labutě ze známého filmu Černá labuť, ale nesehnala kostým.

A možná to tak bylo dobře, protože kamarádka, která se jí propůjčuje jako modelka, je krátkovlasá blondýna, a tady právě vznikl kontrast, který možná zaujal porotu.

„Tenhle makeup se jmenuje Vampire, tedy upírka. A upírku si většina lidí představí jako dlouhovlasou tmavou brunetku, což mi přišlo jako zajímavá možnost udělat to úplně jinak," prozrazuje podrobnosti vzniku fotografie.

Tahle soutěž totiž v prvním kole stojí na fotkách. Ale aby bylo jasné, že autoři líčení si nepomohli počítačem či jiným nekalým způsobem, ve finále budou muset stejný makeup na stejné modelce předvést na živo.

Lucie tak 15. března zamíří do Prahy, kde bude mít i se svou modelku přesně 45 minut na to, aby pod jejíma rukama a před zraky odborné poroty znovu oživla démonická vampírka, kterou můžete vidět na fotografii u tohoto článku.

Zdá se vám pětačtyřicet minut hodně? „Je to tak hraniční čas. Ale nebojte se, ráno do práce se taky nalíčím za deset minut," uzavírá vizážistka.