„Z této investice máme skutečně velkou radost – jednak proběhla zcela hladce a zároveň se jedná o projekt, o němž se ve městě debatovalo už před více než 60 lety,“ uvedl starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Terminál podle jeho slov sestává z šesti stanovišť, krytých čekáren a vybaven je i elektronickými panely informujícími o odjezdech spojů. V příštím roce se podle Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) bude rekonstruovat také budova místního nádraží.

Mladoboleslavští cestující musejí počítat s podstatnými změnami v dopravě. Ze zastávky Mnichovo Hradiště, Dopravní terminál, budou jezdit od 15. prosince linky ve směru na Mladou Boleslav, Bakov nad Jizerou, Bělou pod Bezdězem, Klášter, Jivinu, Chocnějovice, Mukařov, Cetenov nebo Sychrov a Kruhy.

„Děti ani dospěláci nemusí mít obavu, že by přišli o možnost nastupovat nebo vystupovat v zastávkách na náměstí. Tam  budou autobusy zatím stále zajíždět,“ upozorňuje ředitel společnosti Arriva Střední Čechy František Soumar.

Drobné posuny se dotknout celého Mladoboleslavska. Důvodem budou dřívější příjezdy autobusů například do Mladé Boleslavi na pracovní směny nebo ráno se školáky. Zlepšit se má také spojení z Husova náměstí v Benátkách nad Jizerou.

Ilustrační foto.
Nákup jízdenky na vlak bude vyžadovat pozornost

„Nové spojení do Mladé Boleslavi mohou odsud cestující využít v 5.25, 12.30 a 18.10 hodin. Rychlíkový spoj mezi Bělou pod Bezdězem a Mladou Boleslaví ocení lidé každý školní den, pojede ve 14.10 hodin ze zastávky Atmos přes náměstí a další obvyklé bělské zastávky,“ uvádí Arriva.

Odpolední spoje zase pro změnu pojedou později kvůli školákům, a to na lince z Mnichova Hradiště na Dolní Krupou a Rokytou.

Nový terminál pro Mnichovo Hradiště znamená především to, že nově nebude náměstí vypadat jako „autobusák“. I na něm je v budoucnu plánovaná rozsáhlá rekonstrukce, která promění jeho vzhled. Rekonstrukce drážní budovy má začít v příštím roce. Podle SŽDC by na realizaci mělo dojít v dubnu příštího roku.

„Na začátku roku 2020 bude vypsáno výběrové řízení na opravu budovy. Předpokládáme uzavření smlouvy a započetí stavebních prací do konce dubna 2020. Většina stavebních prací by měla být v roce 2020 realizována“ uvedla tisková mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Opravou projdou vnitřní prostory, čekárny, prodejny jízdenek, nebo topení, následované pak stropy a podlahami, výměnou oken, opravou fasády a chodníků. Předpokládaná částka celé rekonstrukce má dosáhnout 26 milionů korun.

Které linky odjíždí z nového dopravního terminálu v Mnichově Hradišti?
260240 Mnichovo Hradiště – Mladá Boleslav, Škoda PC 2
260250 Mnichovo Hradiště – Bakov nad Jizerou – Mladá Boleslav 2
260260 Mnichovo Hradiště – Ptýrov – Mladá Boleslav 4
260280 Mnichovo Hradiště – Cetenov, Hrubý Lesnov 4
260310 Mnichovo Hradiště – Mukařov, Vicmanov 3
260320 Mnichovo Hradiště – Hoření Kruhy – Mnichovo Hradiště 3
260331 Mnichovo Hradiště – Bakov nad Jizerou – Kněžmost 4
260380 Mnichovo Hradiště – Loukovec, Hubálov 5
260390 Mnichovo Hradiště – Chocnějovice – Mnichovo Hradiště 5
260510 Bělá pod Bezdězem – Bakov nad Jizerou – Mnichovo Hradiště 4
260810 Mnichovo Hradiště – Mladá Boleslav – Praha 2
540380 Český Dub – Všelibice, Vrtky – Mnichovo Hradiště 6
670361 Turnov – Loukov – Březina – Mnichovo Hradiště 6

Ilustrační foto.
Parkovné? Zaplatit je nutné do pátku 20. prosince