Bezmála stovka lidí, přesně 96, se zapojila na straně zakročujících, jejichž úkolem bylo eliminovat aktivního útočníka a co nejvíce zmírnit následky jeho řádění. Ten podle předem daného scénáře napadal střelnou a bodnou zbraní lidi bavící se v dobrovické sokolovně. Ta byla zaplněna figuranty představujícími účastníky taneční zábavy. 

Námět cvičení vycházel v některých částech z událostí, které se v poslední době odehrály v zahraničí, připomněla Petra Hofmanová, která stojí v čele Školního policejního střediska v Sadské. Právě školicí středisko středočeské policie zaštiťovalo cvičení vyhlášené hejtmanskou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Vedle policistů se do nácviku spolupráce při mimořádné události vyžadující rychlou akci zapojili také záchranáři a hasiči – jako profesionální, tak dobrovolní.

Ilustrační foto.
Do příkopu sjel autobus plný dětí, nikomu se nic nestalo

„V době útoku bylo v sokolovně přítomno 99 osob; všichni figuranti byli frekventanty základní odborné přípravy Policie ČR nebo instruktoři služební přípravy školního policejního střediska,“ připomněla Hofmanová. S tím, že účastníci „zábavy“ byli za přispění pracovníků Českého červeného kříže dovedně nalíčeni tak, aby představovali zraněné s různě závažnými úrazy.

„Zákrok byl o to složitější, že se v sokolovně pohyboval ještě druhý pachatel, který v nepřehledné situaci vzal dva rukojmí. Na místo se tudíž dostavila i zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Středočeského kraje,“ přiblížila Hofmanová okolnosti zákroku. Aby se scény v sále co nejvíce přiblížily reálnému maléru, byl naplánovaný i požár: nastalá panika přispěla k tomu, že od překocené svíčky začaly hořet ubrusy. „Na tyto události museli správně reagovat všechny složky na místě, včetně takzvaných prvosledových hlídek, ale i velitel zásahu a jeho štáb – a také tiskové mluvčí Policie ČR a krizoví interventi všech zasahujících složek,“ poznamenala Hofmanová. S tím, že v rámci cvičení došlo i na aktivaci traumatologického plánu mladoboleslavské nemocnice, kam byli někteří figuranti převáženi k urgentnímu příjmu.

Nebývalý ruch se protáhl na bezmála tři hodiny. Cvičení, které začalo v sedm večer, bylo ukončeno ve 21.40: po eliminaci obou útočníků, uhašení drobného požáru, evakuaci osob a ošetření všech zraněných.

Ilustrační foto
Porušení zákazu řízení policisté odhalili při řešení potyčky na ulici