Potvrdila to Michaela Beranová z mladoboleslavské pobočky společnosti M&M Reality. „V tuto chvíli nemáme kolem města v nabídce žádné chatičky. Zájem je zvýšený, lidé nám volají i na půl roku stažené inzeráty. Všichni zjistili, že je bezvadné někam utéct,“ poznamenala.

Jediná chatička, kterou v poslední době nabízela, byla v zahrádkářské kolonii pod oborou v Kosmonosech. Ač nepatřila mezi nejlevnější reality, velmi rychle se prodala. „Cena v tuto chvíli není pro klienty rozhodující,“ připomněla Beranová s tím, že se lidé zajímají spíš o stav nemovitostí. Nakonec ale bez větších problémů zmizí úplně všechno.

Realitní trh prý nezamrzl, byť se to původně předpokládalo. Kromě chatiček v M&M reality zaznamenali rovněž zájem o pozemky, na které by se dala umístit montovaná stavba nebo mobilheim.

Ilustrační foto.
Klaudiánova nemocnice mění provozní hodiny odběrů na Covid-19

Podobnou zkušenost má také Květa Šťastná z Domu realit. „Zájem je vyšší a nabídka menší než obvykle, panuje velká poptávka po chatičkách,“ uvedla a doplnila, že ceny stále míří vzhůru u všech realit. V nabídce má v současné době jedině nějaké pozemky. Chatky nikoli.

Chata na hypotéku

Nicol Hrdý z kanceláře New Generation Reality naopak míní, že letošní zájem o tento typ rekreačních nemovitostí není nijak abnormální. „Za mě je to stejné jako každé jaro, kdy je větší sháňka. Po podzimu se vždycky začne prodávat, protože lidé zhodnotili, že už na své chaty nebudou jezdit,“ vysvětlil Hrdý, který v současné době v nabídce žádnou chatku nemá.

Potvrzuje přitom, že jsou lidé letos ochotni utratit za možnost strávit víkend v klidu v přírodě mnohem vyšší částky, klidně i pět milionů korun. Nezřídka si pak na chatu vezmou hypotéku.

Zvýšený zájem nezaznamenal Zdeněk Štěpánek z realitní kanceláře Drink. „Ovšem evidujeme po chatách poptávku,“ poznamenal.

Ilustrační snímek. Svoz tříděného odpadu.
Mnichovo Hradiště má nový plán svozu odpadu