Řada lidí jejich služeb využívá. Zvýšenou poptávku hlavně na jaře a před Vánoci potvrzují nejen firmy z Mladé Boleslavi, ale také ze sousedního Mělníka a Nymburka. A důvod? Majitelé uklízecích společností se shodují, že lidé mají nedostatek volného času a více hodin tráví i v zaměstnání.

Renata Bajtlová, která uklízí domácnosti už sedm let, zvýšený zájem potvrzuje. „Klientů máme v současné době tolik, že nové přijímáme už jen výjimečně. Kdybychom ale neměli plnou kapacitu, určitě bychom každý týden měli o tři navíc," řekla Renata Bajtlová, která se svým týmem zvládne uklidit pět až šest domácností denně. Záleží na počtu čtverečních metrů.

Čtěte také: Klíšťata se probudila. Je nejvyšší čas na očkování

Podle ní jednoznačně vede jednorázový úklid, v němž jsou zahrnuty běžné činnosti jako utírání prachu, luxování koberců, vytírání podlah, utírání nábytku, úklid sociálního zařízení, kuchyňských linek a spotřebičů a podobně. „Za hodinu si za jednu pracovnici účtujeme 140 až 150 korun s tím, že běžný úklid domu trvá čtyři až šest hodin," vysvětlila Renata Bajtlová. Jelikož už má stálou klientelu, volají si je zákazníci sami. Nejčastěji k nim dochází jednou za týden nebo za dva.

Věra Helekalová provozuje v Poděbradech úklidovou firmu už jedenáct let a v těchto dnech se nezastaví.

Největší problém podle ní je, že ačkoliv se velmi špatně shánějí hospodyňky, které by uklízely, zájem o službu stoupá. „Ženy si raději objednají úklid a jdou se projet na kole," popisuje své zkušenosti podnikatelka.

Za jednorázový úklid zaplatí zájemce 150 korun za hodinu, při pravidelném uklízení se hodinová sazba sníží na sto korun.

„Teď máme práce hodně, je to srovnatelné s vánočním úklidem. Ale lidé si nechají uklízet domácnosti i o letních prázdninách," doplnila Helekalová.

Se sháněním zodpovědných a spolehlivých pracovnic si nemusí dělat starosti Kateřina Tvrdíková z Nymburka. Ta úklidy provádí sama a už má prý stálou klientelu. „Velmi často uklízím v domácnosti, kde žije senior. Jeho děti mají málo času, takže raději zaplatí, aby mohli s rodičem strávit víc času," sdělila.

Čtěte také: Velké šachy na hradě nekončí u ředitele muzea

Podnikatel Jan Sitko služeb úklidové firmy využívá už mnoho let. Když před více než deseti lety přišla jeho manželka s nápadem nechat si před Velikonocemi umýt okna a uklidit, příliš nadšený přitom nebyl.

„Pouštět si cizí lidi do domu? Zpočátku jsem o tom nechtěl nic slyšet, ale děti mi vysvětlily, že tím ženě hodně pomůžu, a když si firmu objednám na víkend, můžu si všechno pohlídat," popsal první zkušenosti. Překvapilo ho, jak rychle zvládli dva lidé umýt okna ve dvougenerační vile z první republiky, kde rodina žije.

V Mělníku už dvanáct let provozují úklidovou firmu manželé Hana a Tomáš Dvořákovi. Mezi odběratele jejich služeb dnes patří především menší domácnosti, úklid ve firmách totiž před pár lety omezili na minimum.

„Jsme tak trochu hodinoví manželé, akorát přes úklid. Nejčastěji si nás lidé najímají na mytí oken, zejména v panelácích ve vyšších patrech, a čištění koberců. Děláme ale i drobnější práce, třeba myjeme nádobí nebo utíráme prach," vyjmenoval. Cenu za úklid si účtují podle uklizené plochy, na některé další práce mají stanovený fixní ceník.

„Jednorázový úklid malého bytu vyjde asi na čtyři stovky, velký byt nebo dům i na víc než dvojnásobek. U oken si účtujeme šestnáct korun za metr čtvereční. Úklid například po malování je samozřejmě dražší než pravidelný úklid," dodal Tomáš Dvořák.

Čtěte také: Uzavření mělnické nemocnice? Jenom fámy