Letecké muzeum Metoděje Vlacha 
v Mladé Boleslavi, které přijde na více než 150 milionů korun, se začalo budovat koncem dubna letošního roku.

Už za rok by mělo přivítat první návštěvníky. Kraj zadal dodavateli zakázku a stavební práce podle projektu autora stavby, architekta Michala Hlaváčka, začaly.

V souvislosti s vyšetřováním korupčních kauz kolem bývalého hejtmana Davida Ratha se ale do zájmu policie dostala celá řada zakázek, které měly být uskutečněny z evropských dotací.

Několik z nich chce nyní nechat zkontrolovat ministerstvo financí. A „černý Petr" nejspíš padne také na výběrové řízení na zakázky na Letecké muzeum.

Náměstek středočeské hejtmanky Robin Povšík se o připravovaném auditu dozvěděl z novin.

„Domnívám se, jde o politické zadáním ministra Kalouska, provádět kontroly ve Středočeském kraji a zkusit ještě před volbami vyvolat atmosféru toho, že všechny zakázky jsou zmanipulovány. Já si to rozhodně nemyslím," uvedl Povšík.

Náměstek hejtmanky také řekl, že pokud něco má někdo něco kontrolovat, ať to kontroluje.

Ministr financí už v srpnu vybral vzorek projektů. Až se k seznamu Brusel vyjádří, vybere úřad ministra financí externí auditní firmu.

Kontrola zřejmě skončí až na konci letošního roku. Jakých konkrétních projektů se bude audit týkat, nechce ministerstvo komentovat. Je ale zřejmé, že půjde o celou řadu projektů, na které přitekly peníze z Evropské unie a organizovala je firma ML Compet.

„Pro mě je podstatné, že to, co jsemprosazoval, tedy aby projekt byl podpořen a financován ze Středočeského kraje, se povedlo, a projekt je realizován," řekl dále náměstek hejtmanky Robin Povšík.

„Tuto informaci, že  by měla být prověřována zakázka na letecké muzeum, slyším poprvé," konstatoval primátor Mladé Boleslavi, Raduan Nwelati.

Podle jeho slov je standardní, že ministerstvo financí kontroluje různé čerpání dotací. „Jen doufám, že to nebude podobný problém  jako  jsou problémy třeba v nemocnicích. Že tato zakázka bude v pořádku, protože kdyby byla zmanipulovaná, byl by to opravdu průšvih,"  řekl dále primátor.

„Osobně ale moc nevěřím tomu, že to bude v pořádku, po zkušenostech, které mám s krajem," vyjádřil primátor své obavy.