Tento kdysi hojný pták, jehož stavy později začaly v důsledku odlesňování a celkových změn v lesním hospodářství klesat, se začíná opět mátořit a jeho populace již naštěstí není bezprostředně ohrožena, ačkoliv i nadále patří mezi ty vzácnější opeřence.

Jeho přítomnost je přitom v přírodě velmi potřebná. Ne nadarmo se datel černý honosí přízviskem „lékař lesa“. Živí se totiž dřevokaznými brouky a mravenci.

Vloni byl ornitology z tohoto důvodu vyhlášen ptákem roku.

Ilustrační foto.
Pro zlepšení silnic na Mladoboleslavsku má kraj získat 1,4 miliardy od stát

Dutiny, které svým ostrým zobákem do dřeva vytesá, také často slouží za hnízdo i dalším druhům ptactva, přítomnost datla tak prospívá i biodiverzitě v dané oblasti – v tomto případě Chlumu. „Dostatek vzrostlých a starých stromů na Chlumu skýtá datlovi ideální prostředí. Má tak dostatek potravy i prostoru ke dlabání dutin. Jeho výskyt byl ale zaznamenán i v dalších lesích na okrese Mladá Boleslav,“ uvedl boleslavský Odbor životního prostředí prostřednictvím mluvčí magistrátu Šárky Charouskové.

Pohled na datla se ale poštěstí málokomu. „Navzdory tomu, že největší jedinci měří téměř půl metru, jde o ptáky nenápadné a zahlédneme je spíše v letu. Prozradit je může i typické volání,“ řekla Milada Vrbová z Českého svazu ochránců přírody Klenice.

Kromě datla je ale Chlum zajímavý i výskytem dalších unikátních druhů. „Jde o čápa černého, včelojeda lesního, který se jako jediný dravec živí hmyzem, nebo velmi vzácného luňáka červeného,“ řekla Milada Vrbová, která vzácné druhy na Mladoboleslavsku mapuje.

Ilustrační foto.
Auta dostanou záchranáři, městští strážníci i školy

Mezi další vzácné ptactvo Mladoboleslavska patří také sokol stěhovavý, na Jabkenicku lze dokonce zahlédnout orla mořského, který se v lokalitě poměrně dobře usadil.

Zato spousta dříve běžných druhů byla naprosto zdecimována, a to zejména nešetrným zemědělstvím. To je případ například čejky chocholaté nebo koroptve polní.

Kdokoliv při svých procházkách některého ze vzácných ptáků zahlédne a dokáže jej spolehlivě identifikovat, může svá pozorování zaznamenat do Faunistické databáze České společnosti ornitologické, dostupné online na avif.birds.cz. Každý tak může přispět k lepšímu monitorování českého ptactva, k odhadu jeho stavů, či k identifikaci jeho preferovaných hnízdišť.

V souvislosti s výskytem datla černého se zároveň nabízí otázka, zda by za současného dlouhodobě panujícího sucha a s tím spojené vysoké aktivity kůrovce, mohl jakožto „lékař lesa“ pomoci. Odbor životního prostředí je ovšem v tomto ohledu skeptický. Takový úkol je pro stále poměrně vzácného ptáka nad jeho síly. Datlové a další ptáci mohou podle jeho zprávy skutečně kůrovce za normálních okolností regulovat, nicméně kalamitu, jaká v současné době hrozí, odvrátit nedokážou. „Sucho a špatné lesní hospodářství přispívají k enormnímu množení kůrovce, s nímž si bohužel neporadí ani jeho přirození predátoři,“ shrnuli odborníci z odboru.

Tisíce lidí navštívily o víkendu Dlouhou Lhotu, kde se konal osmatřicátý sraz všech Lhot a Lehot.
OBRAZEM: Na sraz Lhot dorazily tisíce