"Minulý rok na podzim jsme byli nuceni kulturní dům zavřít, nejen s ohledem na problémy s nájemcem, ale bylo také nutné provést některé úpravy," vysvětluje starostka Bezna Ludmila Novotná. Po předchozím nájemci zbyly obci dluhy a pachuť křivdy. Nechvalně proslulý ex-starosta Strenic, momentálně trestně stíhaný Jiří Kaulfus, měl budovu několik let v nájmu, a jaksi zapomněl platit například za elektřinu.

I to byl jeden z důvodů, proč se v Bezně rozhodlo vedení městyse ponechat kulturní dům ve vlastní režii.

„Navíc bylo jasné, že na nějakou dobu budeme muset zavřít kvůli úpravám, které se staly nezbytnými," vypráví starostka Bezna.

Kulturák byl totiž prakticky nevytopitelný, takže náklady na jeho provoz by se šplhaly do astronomických výšin.

„Získali jsme na to dotaci, a díky tomu jsme se mohli na jaře pustit do úprav. Kulturní dům tak získal nová okna a dveře, došlo k výměně topení, a celá budova je nově zateplena," vypočítává Ludmila Novotná.

„Navíc jsou tu upravené i podlahy, ty staré byly v hrozném stavu," dodává správce budov Martin Khol.

Co se týká programu, kulturní dům bude mít na starosti příspěvková organizace městyse.

„Naším zaměstnancem se od září stal Zdeněk Vranovský, který má s pořádáním kulturních akcí bohaté zkušenosti," prozradila starostka.

Zdeněk Vranovský byl dříve zaměstnán v Domě kultury v Mladé Boleslavi, a o svém novém působišti má jasnou představu: „Začínáme první oficiální akcí zítra, tedy v sobotu 7. září, kdy tu vystoupí se svou travesti show Screamers," uvedl Vranovský.

„Určitě nechceme konkurovat třeba Boleslavi, ale rádi bychom pro lidi z Bezna a okolí připravili zajímavé kulturní možnosti. Plánujeme spíš menší množství akcí, ale kvalitních, přece jen má kulturní dům kapacitu zhruba 450 lidí. Uvidíme, jak se nám bude dařit, " těší se na nové možnosti populární dýdžej.

V dopoledních hodinách by měl být kulturní dům využíván i dětmi: „Rádi bychom tu jednou za čas uspořádali divadelní představení pro školky," uzavírá starostka.