Zatímco mnozí lidé si užívají dovolenou, jsou lidé, kteří místo dovolené obskakují ty, kteří odpočívají. Plné ruce práce mají v sezoně správci rekreačních zařízení, táboroví vedoucí a také třeba kuchaři a kuchařky. Jen na táboře v Nedamově na Českolipsku, kam vyjeli naši reportéři na kontrolu, vaří denně jídla pro 113 dětí a další personál. Na táboře si užívají hlavně děti zaměstnanců ze Škody Auto, která areál vlastní. Provoz zajišťují odbory KOVO.

Trochu netradičně jsme se podívali také na to, jak dětem na táboře vaří.

V horku, které panuje, představuje vaření doslova pekelnou výheň. Přestože se včera ochladilo, v kuchyni, kde se vaří ve velkých hrncích značné množství jídla, jsou teploty stejně stále přes třicet stupňů Celsia. „Ještě, že nám tady vybudovali nové zázemí. Můžeme se opláchnout a několikrát denně osprchovat,“ pochvalují si kuchařky.

Jedna z kuchařek, Jana Niedrmertlová z Mladé Boleslavi, vaří v Nedamově v létě už 11 let. V den, kdy jsme tábor navštívili, připravovala v obrovské pánvi klasickou čínu. „Použila jsem 15 kilo kuřecího masa nakrájeného na nudličky, dvě kila pórku, žampiony, spoustu koření a sojovou omáčku,“ prozrazuje část receptu kuchařka s tím, že nejdůležitější je vařit tak, aby jídlo dětem chutnalo. A to se jí také daří.

„Málokdy se stane, že by nějaké jídlo zbylo. Děti si chodí přidávat,“ říká Jana Niedrmertlová. Děti si podle kuchařky na táboře pochutnávají na svíčkové omáčce, kuřecích řízcích a třeba i meruňkových knedlících.