Vyvýšenina, na které stojí socha Jana Ámose Komenského, nebyla 
v parku  vždy.

„Ještě v roce 1943 tady kryt nebyl," říká pamětník Zbyněk Jonáš, který dětství prožil v sousedním Městském divadle.

„Těsně po válce jsme si tam jako děti hrály. Vedly do něj dva vchody, Jeden vstup byl od divadla a druhý od sokolovny. Nebyl nějak obrovský, šlo vlastně o chodby v oblouku směrem do parku.," popisuje kryt pan Jonáš.

Podle jeho vyprávění byl vystavěn jako úkryt v případě leteckého útoku na Boleslav za války. Hned vedle byly také dvě kulometná hnízda.

„V budově dnešního gymnázia, byli za války němečtí vojáci. My jsme do krytu ale nechodili. V případě leteckého poplachu jsme se ukrývali v suterénu divadla, kde otec dělal správce a údržbáře," dodává pamětník.

„Do starého krytu jsme chodily jako malé děti na průzkum ještě začátkem sedmdesátých let," říkají o generaci mladší místní obyvatelé.

Vstup do krytu byl později zabezpečen a nyní nastala doba ho definitivně zlikvidovat. Stane se tak v rámci rozsáhlé revitalizace parku na Výstavišti.

„Přijdeme o své krásné sakury. Park už nebude tak krásný jako byl dosud, když z jara stromy vykvetly," zoufají si někteří lidé v Mladé Boleslavi.

 Podle vedení města a také podle projektů, které jsme měli možnost vidět, by měl park, co se zeleně týká, „pouze" projít omlazovací kůrou.
„V rámci tohoto projektu budou obnoveny a upraveny parkové cesty, opraveny chodníky kolem parku v Husově ulici a na třídě Václava Klementa," říká Bohuslav Devátý, vedoucí odboru stavebního a rozvoje města.

V plánu je oprava kašny, zasypání starého krytu pod sochou Jana Ámose Komenského a také obnova veřejného osvětlení.

Bagry se už pustily do odstraňování zámkové dlažby na chodníku v Husově ulici. „Zámková dlažba byla na mnoha místech poničená," řekl na místě jeden z dělníků.

„Provedeme také sadové úpravy v parku. Lidé se hrozí likvidace stromů, ale jejich obavy jsou skutečně zcela zbytečné. Stromy jsou nemocné a nahradíme je stejnými dřevinami," říká Devátý.

Jak se vše podařilo ukáže až jaro příštího roku.