„Město Kosmonosy, podobně jako řada jiných měst, v letošním roce ve vybraných lokalitách omezí sekání trávy. Je to jedno z doporučení Ministerstva životního prostředí v boji proti suchu,“ uvedla Lucie Šorejsová z kosmonoského městského úřadu.

Město dále tvrdí, že právě sečení trávy na veřejných prostranstvích je snadný a levný zásah, díky kterému se podaří udržet tolik potřebnou vodu v půdě.

„Tím, že necháme trávu přirozeně růst, vzroste schopnost půdy zadržovat vodu a zároveň se zvýší druhová rozmanitost živočichů a rostlin, které se v dané lokalitě nacházejí. Nakrátko sečený trávník naopak ztrácí schopnost zadržovat vodu a řídký porost nezadrží sluneční paprsky, které půdu dále vysušují,“ poznamenala Šorejsová.

Ilustrační foto
Příjezd do Prahy zatarasila bouračka devíti aut

Kosmonosy se tedy snaží ukázat světu, že jim příroda a zdroje nejsou lhostejné. Dočkaly se však protichůdných reakcí obyvatelstva. Zatímco jsou lidé, kteří snahu kvitují, najdou se i tací, kteří se bojí především nepříjemných klíšťat a šíření alergenů.

I Mladá Boleslav před časem slíbila, že k letošnímu sečení bude přistupovat s maximální opatrností. Tady se prý k likvidaci porostu snaží přistupovat tak, aby nedocházelo k jeho poškozování příliš nízkou sečí.

„Obvykle se tráva seče koncem dubna při minimální výšce 10 cm a ideální je odstranit třetinu délky. Když se na jaře seká trávník, zpomalíme tak jeho růst a drny se zahustí,“ uvedl Pavel Šubrt z mladoboleslavského magistrátu.

V sobotu 22. června se kynologický areál na Krásné louce zaplnili psi všech možných ras a jejich lidského doprovodu.
OBRAZEM: Závody v agility na Krásné louce
Koncert kapely No Name ve velkém sále Domu kultury v Mladé Boleslavi.
OBRAZEM: Dům kultury rozezněly hity kapely No Name