Twirling je druh sportovního tance, který kombinuje krok mažoretek s cvičením gymnastek a ladným tancem baletek. Právě v této disciplíně se o uplynulém víkendu v norském Lillehammeru konalo mistrovství světa.

Největšího úspěchu dosáhla Eva Beranová, která si v sólu s jednou hůlkou vybojovala post druhé vice mistryně světa, což představuje obrovský úspěch jak pro sportovkyni samotnou, tak také pro dobrovický oddíl Kopretinek, který reprezentuje.

Druhou finálovou účastí se může pochlubit ještě Marie-Anna Bednářová, která nakonec obsadila v disciplíně X-stut senior desáté místo. Elišce Prokopové přitom unikla účast mezi deseti nejlepšími v jedné disciplíně jen o jedno místo a v druhé o dvě místa.

Na mistrovství světa v twirlingu se do Norska sjelo na 18 twirlingových reprezentací, nechyběla například Itálie, Francie, USA, Kanada, Nizozemí nebo Anglie. Během čtvrtku a pátku probíhala kvalifikační kola ve všech twirlingových disciplínách a česká reprezentace, které čítala na 77 členů, neměla ve velké konkurenci jednoduchou úlohu. Přesto děvčata obstála na výbornou.

Dobrovické Kopretinky dále reprezentovaly v sólových disciplínách Barbora Bendová (X-strut děti), Eliška Prokopová (X-strut děti a sólo jedna hůlka), za juniorky mladší pak Eva Beranová (X-strut, sólo jedna hůlka, sólo dvě hůlky a rytmické taneční sólo), a za seniorky Marie-Anna Bednářová (X-strut) a Petra Kovářová (členka twirlingového teamu).

Ilustrační foto
Pátek třináctého oslaví hasiči i ve čtvrtek
Videosouhrn 3. dubna 2018
Masakr v lese, obří vejce a tradiční mrskačka: prohlédněte si videa dne