TADY najdete po 14. hodině průběžně aktualizované výsledky voleb ve všech obcích na Mladoboleslavsku, první by mohly být známé kolem čtvrté hodiny odpolední.

V samotném městě automobilů přišlo podle tiskového mluvčího magistrátu Pavla Šubrta volit do sobotní jedenácté hodiny asi třiatřicet procent lidí.

"Ve volbách do zastupitelstva města Mladá Boleslav přišlo přibližně 33 procent voličů. Vyplývá to z hlášení 13 největších volebních okrsků ve městě." upřesnil Pavel Šubrt.

Už před tři čtvrtě na osm ráno stálo před budovou 3. základní školy, kde mají sídlo dva olební okrsky, několik lidí.

"Chodím volit vždycky v sobotu hned ráno, stejně musím jít ven se psem, tak to spojím. Nevynechala jsem dosud žádné volby, volila jsem i v nemocnici," chlubí se sedmdesátiletá Marie Procházková.

Co se týká menších obcí na Boleslavsku, účast je hodně ovlivněná tím, zda a jak moc mají lidé na výběr.

Například ve Březně, kde je k dispozici jen jedna kandidátní listina s patnácti jmény, přičemž zdejší zastupitelstvo má 15 členů, je účast poměrně nízká. "Lidé chodí víceméně ze zvyku, jako akt podpory. Ale vlastně už nyní je jasno. Hodně chodí také čerstvě osmnáctiletí voliči, pro ně je to událost," shodují se členky zdejší volební komise. Ty už se těší na 13.55 hodin, kdy je svou návštěvou pravidelně potěší místní vtipálek, který volbu nechává na poslední chvíli.

Židněves hlásí, že během letošních voleb je potkala dvojnásobná kontrola - z okresního i krajského úřadu. Zajímaly ji všechny náležitosti, zda je místnost vybavená státním znakem, volebním zákonem, rezervními lístky nebo zda je urna správně zapečetěna. Vše bylo v pořádku.

V Mnichově Hradišti vykazují dva volební okrsky v centru města zcela odlišné údaje o volební účasti. Jeden obvod evidoval po desáté hodině 30 procent, druhý pouhých 17 procent. Důvod? Do okrsku číslo jedna spadají také voliči, kteří mají adresu trvalého bydliště na městském úřadě, a to včetně bezdomovců. A těm se k volbám podle komise dvakrát obtěžovat nechce. 

"Jestli dosáhneme padesáti procent, budeme rádi," kometuje účast předseda volební komise v Klášteře Hradišti nad Jizerou. V obci, ze které pochází senátor za ČSSD Jaromír Jermář, si tentokrát voliči dávají na čas. V 10 hodin jich svůj hlas do urny vhodilo zhruba 300 ze 714 oprávněných voličů. Sám senátor nechal volbu až na sobotu.

Dolní Bousov, o jehož zvláštní situaci (ve městě byla podána jediná kandidátka) informoval Boleslavský deník jako první, reagoval na volby nevelkým zájmem. Pravděpodobně proto, že kandidáti už mají svá místa v zastupitelstvu jistá. Ale členy volební komise donutila jedna volička k zamyšlení. Když se za plentou lístek vyplňuje obyčejnou tužkou, nemohou komisaři výsledky při sčítání falšovat? Tato myšlenka některé členy komise takřka urazila, jiní se však rozhodli zjednat nápravu a za plenty umístili dvě propisky. Ty za deset minut a jen několik málo voličů zmizely. Na místo se tak opět vrátily tužky.