Problém je na světě už několik let. Společnost Kofola totiž porušuje podle měření noční hlukové limity. Hygienici v loňském roce rozhodli, že hlučné chladící věže firmy se musí odstavit. Proti tomu se vedení Kofoly odvolalo, a tak továrna může vyrábět dál. Ale jen do června letošního roku. Pak se musí něco stát. Naštěstí všechny zainteresované strany spolu komunikují.

„Ta věc se táhne už od roku 2012. Ke mně se výrazněji dostala koncem roku 2016,“ řekl starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman a dodal, že si vloni město muselo trochu dupnout, aby všechno začalo fungovat. Firma zlepšila komunikaci a podle vyjádření prvního muže Hradiště tečou peníze v Kofole na zlepšení situace správným směrem. 

„Firma dál pokračuje ve svém výrobním závodu v Mnichově Hradišti v pracích na odhlučnění výroby,“ řekla mluvčí společnosti Jaroslava Musilová a dodala, že ke konci loňského roku Kofola dokončila přípravné práce pro stavbu nové kompresorové stanice, dále instaloval protihluková vrata trafostanice a novou chladicí jednotku. Nyní se bude v rámci firmy stěhovat část jejího zařízení, a to na stranu dál od obytných domů. „Postupujeme podle stanoveného harmonogramu a o dalších aktivitách pravidelně informujeme na webových stránkách Mnichova Hradiště," řekla Musilová.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: V autobusu onanoval. Pak přestoupil

Přínos protihlukových opatření se podle starosty Hradiště teprve projeví. „V březnu nebo v dubnu chtějí mít testovací období, v tu chvíli poznáme, jestli to pomohlo," řekl Lochman. Výrazné zlepšení situace nastalo po zavedení zákazu parkování kamionů na příjezdové cestě do závodu. „Teď tam jsou značky zákaz zastavení, které jsme tam umístili po dohodě s Kofolou,“ vysvětlil starosta. Nákladní vozidla tak čekají asi dva kilometry od závodu a po vyzvání jezdí přímo do Kofoly. Na zákazu stání kamionů před závodem bude město podle něj trvat i v budoucnu. 

Řečí čísel má dojít ke snížení hluku na hladinu 40 decibelů, což je přesně dle normy. Kofola ale plánuje snížit hladinu nočního hluku ještě níž, na 35 decibelů. „Pokud ke snížení hluku nedojde a lidé si budou stěžovat dál, necháme udělat další měření a budeme pokračovat v jednání," nastínil další možný scénář starosta.

Čtyři školy. Jeden projekt. Šestnáct studentů třetích a čtvrtých ročníků a Stirlingův motor jako doklad spolupráce.
Unikátní projekt spojuje školy

Všichni ale věří, že se tak nestane a opatření budou účinná. Vztahy mezi městem Mnichovo Hradiště a firmou Kofola se za uplynulý rok zlepšily. „Firma například městu přispěla 150 tisíc korun na vybudování venkovní posilovny,“ řekl starosta a dodal, že ve hře je také společný projekt na stavbu lávky pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru vedle výrobního závodu Kofoly, kde býval pontonový most. 

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má sedm výrobních závodů na pěti trzích střední a východní Evropy - v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku. K výrobkům Kofoly vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

Cenu města Mnichovo Hradiště za celoživotní přínos - in memoriam - získal malíř a pedagog Josef Marek. Cenu převzal náměstek primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek, vnuk oceněného.
Hradiště udělilo Ceny města