Mluvčí magistrátu Šárka Charousková potvrdila, že slavnostnímu otevření předcházelo počmárání jedné z malých knihoven v bývalých telefonních budkách fixem. Tehdy tam však ještě nebyly žádné svazky.

„Poškození není na pohled viditelné, protože je nyní schované za knihami,“ připomněla Charousková, podle které se novinka ve městě ujala.

Ilustrační foto.
Nebezpečný podchod pod tratí už brzy zmizí

Od otevření prvních dvou kinobudek uběhly přesně tři týdny. Opuštěné telefonní budky, které nyní slouží jako sdílené veřejné knihovny, se nacházejí u Domu kultury a v Novém parku. „Každý si tam může přijít knihu vybrat, odnést, přečíst a případně vrátit nebo věnovat jinou knihu, kterou už nepotřebuje,“ vysvětlil princip fungování náměstek primátora Daniel Marek, který s nápadem otevřít knihobudky ve městě přišel.

Podle mluvčí magistrátu bude už brzy nezbytné do knihobudky u Domu kultury přidat nové tituly. „Při otevírání jsme tam umístili zhruba padesát knížek, další budeme průběžně dodávat. Také knihovna by tam každé tři měsíce měla knihy doplnit,“ upřesnila Charousková. 

To, že jsou knihobudky mezi obyvateli města populární, potvrzuje i jeden z dělníků, kteří v těsné blízkosti kulturního domu pracují na úpravě dětského hřiště. „Pracuji tady asi týden a během téhle doby jsem viděl, že budku navštěvuje hodně lidí. Někteří si knížky půjčují, jiní sem naopak nosí nové,“ vyprávěl muž, podle kterého se někteří z kolemjdoucích mylně domnívají, že jde o skutečnou telefonní budku. „Jdou dovnitř s tím, že si zavolají a překvapeně zírají, že jsou tam místo sluchátka knížky. Tomu tedy upřímně v době mobilů nerozumím,“ smál se dělník, kterému se nelíbí, že u knihobudek chybí dveře. „Určitě je to dobrý nápad, ocenil bych ale, kdyby knihobudky šly zavírat,“ poznamenal.

Ne všichni jsou malým sdíleným knihovnám v opuštěných telefonních budkách nakloněni. „Nikdy bych si tam knížku nepůjčila,“ kroutila hlavou starší dáma s vysvětlením, že má raději při výběru knih klid. A především jistotu původu knihy. Další její vrstevnice v tom naopak obtíž nevidí a klidně by si v knihobudce nějaké čtení na večer vybrala.

Jedinečný projekt knihobudek vznikl před čtyřmi lety a nyní se jich po celé České republice nachází zhruba třicet. V Mladé Boleslavi jsou zatím dvě malé sdílené veřejné knihovny, každá z nich s kapacitou přibližně dvě stě knížek. Při jejich otevření byla naplněna asi čtvrtina jejich kapacity, nyní v obou zbývá z původních padesáti svazků asi dvacet.

Přeprava letecké pošty historickým větroněm
OBRAZEM: Leteckou poštu přepravil historický větroň