Nemocnice v srpnu vypsala výzvu s tím, že na poslední dva srpnové týdny krev chybí, čímž oslovila dárce z široké veřejnosti. Nedostatek se tak podařilo rychle pokrýt.

V současné době přes všechna nařízení a hrozbu koronaviru dárci nemocnici nechybí. „Nyní máme krve dostatek, na hematologicko-transfúzním oddělení s ní nemáme žádný problém,“ okomentovala mluvčí Klaudiánovy nemocnice Hana Kopalová.

Zleva ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
ON-LINE: Vláda schválila rozpočet pro příští rok. Mění se i pravidla pro roušky

Dárci krve jsou nyní dokonce rychleji odbavováni. Nemocnice totiž na hematologicko-transfúzním oddělení zavedla vyvolávací systém. Dárci krve v něm mají určenou řadu 101 a vyšší. Cílem je zjednodušit odbavování v kartotéce, které je díky novému počítačovému programu časově náročnější.

V dohledné době má být na oddělení také zaveden on-line objednávací systém, a to jak pro dárce plné krve, tak pro dárce plazmy. Lidé se tak budou moci objednat na den a čas, který jim přesně vyhovuje.

S covidem bojují dál

Klaudiánova nemocnice však nadále bojuje s onemocněním covid-19. Od pondělí 19. října například omezuje neakutní operace. „Tímto omezením si nemocnice vytváří preventivně dostatečnou lůžkovou kapacitu, a to i přesto, že v současné době počet pacientů s onemocněním covid není v mladoboleslavské nemocnici nijak dramatický,“ popsala aktuální stav Hana Kopalová. Akutní péče a kompletní péče o onkologické pacienty, včetně operací, jsou nadále zajištěny v plném rozsahu.

Nové odběrové místo na testování na onemocnění covid-19 otevřela ve čtvrtek nemocnice Privamed v Plzni.
Kdy může skončit pandemie koronaviru? Odpovědi nabízí pohled do historie

I boleslavská nemocnice ale řeší onemocnění svých lidí, počet těch, kteří se koronavirem infikovali, navíc stoupá. „Vzhledem k tomu, že se nejedná o počet, který by omezil významněji zdravotní péči, efektivním přesunem personálu mezi jednotlivými odděleními je nadále zajištěn chod nemocnice,“ doplnila Kopalová. Pravidelně se kvůli vývoji epidemie schází také krizový štáb nemocnice.

Klaudiánka také od pondělí 19. října zároveň posiluje provoz odběrového covid stanoviště.