Tradiční Klášterské pivobraní letos oslavilo už 18. ročník. Obsluhy za pípami se měly v jednotlivých stáncích celý den co ohánět. Žíznivcům chutnal Klášter premium, ležák, i kvasnicové pivo, na které se dokonce stála fronta.

Náročné soutěže

Program zpestřily soutěže, zaměřené jak jinak, na pivní fandy. Nejednalo se ale o žádné pití tupláku na čas. Na Klášteře byli rafinovanější. První ze soutěží lákala na pořádné šišky pivního štrúdlu, které se ale musely sníst co nejdříve. Sladké soutěže se nebály ani ženy. Sníst celý válek ale nebyla legrace. Vítěz to zvládl za necelých deset minut. Chcete natrénovat na příští rok? Upečte si štrúdl podle receptu na této straně!

Druhá soutěž už byla náročnější, přihlásit se mohl jen ten, kdo se celoročně řídil heslem, že : Pivo dělá hezká těla! Měřily se totiž těžce vydřené pivní mozoly – tedy obvod břicha.

Pohodové kapely

Odpoledne a podvečer zpříjemňovaly návštěvníkům pivobraní stánky s lahodným občerstvením a také kapely, jejichž muzika nenechávala prostor pod pódiem dlouho prázdný. Velký ohlas zaznamenaly kapely KTP a také vystoupení Pavla Bobka s Fešáky. Večer to pak na parketu přímo vřelo, protože pódium patřilo postupně Lubošovi Odhánělovi a kapelám Arakain, nebo Seven.

Recept na pivní štrúdl

Suroviny: 30 dkg hladké mouky, 125 g ztuženého pokrmového tuku, 16 lžic piva, jablka, strouhanka, rozinky, skořice, cukr, máslo.

Postup: Z mouky, piva a tuku vypracujeme na vále vláčné těsto. Když se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Vytvoříme bochánek, podsypeme moukou a na 30 min. přikryjeme horkým kastrolem. Potom těsto rozpůlíme, podsypeme polohrubou moukou a vyválíme na tenkou placku. Poklademe oloupanými a na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme mletou skořicí, rozinkami, strouhankou a hodně pocukrujeme. Potom těsto srolujeme, dáme na plech s pečícím papírem a potřeme máslem. Pečeme v troubě při 180°C do růžova.