„Kdo měl včely, má letos také med," shodují se včelaři z Mladoboleslavska.

Boleslavská organizace po zimě evidovala úhyny 7,5 procenta včelstev, tedy standardní počet, například včelaři ze Žďáru u Mnichova Hradiště dopadli ještě lépe. Nedostatek medu tak Mladoboleslavsku narozdíl od západních Čech nehrozí. V souvislosti s celorepublikovou situací však cena medu dolů nepůjde. Vždyť na Mostecku už se med takřka pod 200 korun neprodává.

„Ti, kteří zvedli ceny už v minulých letech, na nich zůstávají. Podle mého názoru je minimální cena za kilo medu 150 korun," krčí rameny Jiří Šturma, jednatel Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí.

Přestože ani mezi včelaři se zájemci o med tu a tam nevyhnou podvodníkům, kteří med pančují cukrem, stále je nákup medu přímo od včelaře nejjistější volbou. Ve srovnání s medy na pultech obchodních řetězců lze garantovat, že med pochází z České republiky, neobsahuje u nás zakázaná antibiotika a že bude mít přinejmenším srovnatelnou cenu.

Včelaři rovněž mají možnost zaslat vzorek svého medu do Výzkumného ústavu včelařského v Dole k důkladné analýze a následně jeho kvalitu prokazovat udělenou pečetí Med, jak má být.

Přestože léto začalo teprve před dvěma týdny, to včelařské už pokročilo do pozdní fáze a zvolna se chýlí ke svému závěru. Včelaře nyní čeká období krmení, péče o nově vytvořená včelstva a léčení.

„Pokud jsou výsledky průzkumů, které pravidelně provádíme, správné, velké spady roztočů zatím nejsou," uvádí předseda Včelařského spolku Leoš Dvorský. Přesto už včelaři evidují místa, kde se objevily včely se zdeformovanými křídly, což značí hrozící problém s varroázou, a na které je tedy nutné se zaměřit

Včelstva už mají vrchol svého rozvoje za sebou a matky začínají v těchto dnech zakládat první generace dlouhověkých včel. Ty se vylíhnou za tři týdny a budou žít na rozdíl od běžných dělnic, které se upracují k smrti za šest až osm týdnů, šest až osm měsíců, tedy do jara.