Na redakci Boleslavského deníku se obrátil jeden z obyvatel Ujkovic, malé vesničky nedaleko Dobrovice.

Jiří Zedník rozhořčeně oznámil, že objevil v lípě u zdejší kapličky několik navrtaných otvorů. „Tento strom je registrován jako Strom republiky, zasazený byl 28. října 1998 na počest vzniku naší samostatné republiky. Poškození jsem nahlásil telefonicky na policii," uvedl.

Dodal také, že to v Ujkovicích bohužel není první případ bezohledného vandalismu. „V této vesnici se dějí další nezákonnosti ohledně porušování životního prostředí," uvedl Jiří Zedník.

Policie se skutečně případem zabývala, což včera potvrdila i tisková mluvčí Markéta Johnová. Nicméně podrobnosti,které z případu vyplynuly, jsou naštěstí úsměvné.

Chmurná předpověď pana Zedníka se nenaplnila. „Policisté vyrazili na místo, které pan Zedník popsal. Ovšem po důkladném ohledání stromu i jeho okolí se ukázalo, že v tomto případě je pachatelem nejspíš pták. Vyloučili tedy, že by šlo o úmyslné poškození stromu," popsala „vyšetřování" Markéta Johnová.

Policie tedy případ uzavřela, opeřený pachatel totiž z místa činu nejspíš už dávno uletěl. Strom by měl být v brzké době v pořádku.