Je to o sedm více než před čtyřmi lety, sdělil ČTK Jan Vtípil z tiskového oddělení krajského úřadu. Zmocněncům jednotlivých stran, hnutí a koalic dnes odpoledne vypršela lhůta pro podání kandidátních listin.

Jako první podali kandidátku komunisté, pospíšili si i zástupci uskupení Volte Pravý Blok někdejšího disidenta Petra Cibulky, Koalice KDU-ČSL, SNK ED a nezávislých kandidátů nebo krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Postupně se počet přihlášených uskupení rozrůstal, v pátek jich krajský úřad evidoval deset. Z velkých stran s podáním kandidátky příliš nepospíchali občanští demokraté nebo Věci veřejné. Jako úplně poslední se k volbám přihlásilo nově vzniklé politické hnutí Středočeši2012.cz.

Největší pozornost se v poslední době zaměřovala na kandidátku ČSSD, která musela být znovu sestavena kvůli korupční aféře bývalého hejtmana Davida Ratha. Novým lídrem středočeských sociálních demokratů se stal místo stíhaného Ratha senátor a příbramský starosta Josef Řihák. Současná hejtmanka Zuzana Moravčíková, která byla na původní kandidátce druhá a po Rathově zatčení usilovala o post volební jedničky, skončila na sedmém místě.

Občanské demokraty povede do voleb mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, což je známo již delší dobu, navíc Nwelatiho kampaň už několik týdnů běží.

Komunisty zastupuje šéf finančního výboru krajského zastupitelstva Pavel Jetenský.

Lídrem Koalice KDU-ČSL, SNK ED a nezávislých kandidátů by měl být hudebník a režisér Miroslav Rovenský. V minulých volbách kandidovali lidovci a SNK ED v Koalici pro Středočeský kraj. Stejně jako před čtyřmi lety se do volebního klání zapojí i Strana zelených.

Koalici TOP 09 a Starostů pro Středočeský kraj povede poslankyně Helena Langšádlová. Věci veřejné si vybraly za lídra IT manažera Zdeňka Půlpána. Jedničkou středočeské kandidátky Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové a Strany zdravého rozumu má být Olga Zubová, někdejší poslankyně Strany zelených.

Nově zasáhne do volebního klání Změna 2012, jejímž mluvčím je někdejší tajemník uskupení Liberálové.cz Milan Hamerský, nebo politické hnutí Středočesi-2012.cz.

O 65 křesel ve středočeském zastupitelstvu chtějí soupeřit i zástupci strany LEV 21 bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, Strany práv občanů někdejšího premiéra Miloše Zemana, Strany svobodných občanů, Pirátské strany, Komunistické strany Československa, Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků nebo Strany soukromníků České republiky.

Do krajských voleb jde i Sdružení nestraníků nebo hnutí UNP - STŘEDOČEŠI 2012, které má v názvu zkratku sloganu Uzdravme naši politiku.

Minulé krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD, těsně druhá skončila ODS a třetí se umístila KSČM. Sociální demokraté sestavili menšinovou krajskou vládu, opírající se o tichou podporu komunistů.