Hrad Valečov a jeho okolí na několik dní suplovalo německou krajinu. Na jedné z mýtin ještě včera doutnaly milíře, opuštěné chýše jsou ještě na svých místech ve skalních výklencích. Z dálky se ozývají pokyny režiséra.

Boseňská dominanta si opět zahraje ve filmu. Tentokrát v dvoudílném historickém televizním snímku Poutnice německé produkce, který právě vzniká na mnoha místech po Čechách.

Příběh Tilly z německého Tremmlingenu, která se ve 14. století vydává v přestrojení za muže na strastiplnou pouť do španělského Santiaga de Compostela, kam se snaží dopravit srdce svého zesnulého otce, je jakousi neradostnou road-movie.

Skupina poutníků je přepadena loupežníky, setká se s jinou družinou nakaženou morem, hrozí jí nebezpečí ze strany francouzských vojáků.

„Dnes je tady náš poslední natáčecí den. Sice nám tři dny propršely, ale ten déšť a pošmourno ke středověku nějak patří. Štáb byl v pohodě. To komparsisté se museli společně s koňmi brodit blátem," uvádí vedoucí natáčení Jiří Hauzner.

Na Valečov se filmaři přesunuli z Hřenska, kde je zaskočila velká voda. Ta kromě jiných nepříjemností na celý den zastavila veškeré práce.

Naopak už nyní se chystá přesun početného štábu, který v Bosni zaplnil louku, jež se v době koncertů využívá jako parkoviště, do Jetřichovic a k Novému Boru.

Ačkoliv se příběh odehrává na území několika států a jeho součástí je rovněž přechod Pyrenejí, celý snímek bude natočen výhradně v České republice.

Nutné úpravy budou následně doladěny v německých postprodukčních studiích.

Sestava štábu je mezinárodní. Na vedoucích pozicích,  jakými je režisér, hlavní zvukař, kameraman nebo třeba výtvarník kostýmů jsou sice Němci, ale s českými kolegy úzce spolupracují.

Poutnice, která vzniká ve spolupráci německé produkční společnosti Teamwork Films a české Mia Film bude po svém dokončení uvedena poprvé na německé televizní stanici ZDF.

Přestože nás filmaři nechali nahlédnout pod pokličku svého umění, moc jsme toho neviděli. Napínavý děj odehrávající se v proutěné chýši byl určen pouze kameře a její bohatě zdobený interiér jsme si mohli jen představovat.