„Je to zhruba o stovku víc, než jsme předpokládali. Je to ale tím, že se k nám hlásí i děti ze vzdálenějších obcí, než s kterými máme smlouvu, například ze Skalska a ještě dál," vysvětlil náměstek primátora Daniel Marek, který má oblast školství na starosti.

Rodiče mohou být ale klidní, všechny děti se dostanou do svých spádových škol, tedy tam, kam podle bydliště náleží. „Spádové děti žádná škola odmítat nemusela," potvrdil náměstek.

Už tradičně byl největší zájem o 7. základní školu, kam přišlo víc než 150 dětí, které budou rozděleny do pěti prvních tříd. Mladoboleslavské školy otevřou v září 2016 celkem šestadvacet prvních tříd.

„Vzhledem k tomu, že část dětí bude mít odklad, což řada rodičů potvrdila už u zápisů, počítáme s tím, že prvňáčků bude zhruba 580," upřesnil náměstek.

Z devátých tříd na konci školního roku odejde 425 dětí, takže převis tak velký nebude.

„Co se týká kapacitních rezerv, můžeme v případě potřeby otevřít další třídy na 1. a 8. základní škole. V příštím roce pak přibudou třídy díky přístavbě 6. základní škole, v následujícím roce je v plánu přístavba nad jídelnou 3. základní školy," dodal Daniel Marek.

Jednička je sice škola pro žáky se speciálními potřebami a s nízkopočetnými třídami, nicméně je ve hře varianta i standardní klasické třídy.

Kromě toho budou od září v Mladé Boleslavi fungovat i tři soukromé základní školy. Je to takzvaná svobodná škola V Pekárně, zaměřená alternativně, škola s Montessori prvky V Oboře, a škola zaměřená na výuku angličtiny při střední škole Maja.