Protestující vyzývají prezidenta republiky, aby respektoval ústavu a nejmenoval premiéra, který je trestně stíhaný, a jehož vláda nezíská důvěru. Za tím účelem hodlají vyjít do ulic a dát tak najevo svůj odpor vůči současnému stavu věcí.

V Boleslavi se k protestní akci s názvem Vyjdi ven přidává například osmileté gymnázium. Členové studentské rady a organizátoři akce Jakub Regner a Vojtěch Vaník vysvětlili její účel. "Cítíme potřebu se nějakým způsobem zapojit do dění ve společnosti a vyjářit nesouhlas s kroky prezidenta republiky i vlády v demisi, která jedná proti ústavnímu právu," uvedli důvod, proč dnes v poledne půjdou spolu s dalšími studenty protestovat. "Také se nám nelíbí prezidentova rétorika a celkově neetický způsob, jakým se česká politika vede," řekli oba studenti.

Demonstrace, Zemane - ČT nedáme!
Na Václavském náměstí protestovaly čtyři tisíce lidí. Dav poté dorazil i na Hrad
Ilustrační foto.
Předválečné napětí dodnes připomínají bunkry. Či jejich trosky

Ne na všech školách se ale podle všeho dnes chystají manifestace. "V současnosti jsme jako vedení školy nebyli naším studentstvem na žádnou manifestaci upozorněni," řekl Jiří Šlégl, ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Mladá Boleslav. Ano na střední škole v Horkách nad Jizerou podle ředitele Vratislava Moravy nemají informace, že by se studenti k dnešní stávce připojili.

Dnešní datum bylo zvoleno i s ohledem na symboliku dne 15. března.

„Vyzýváme všechny občany, a především studenty vysokých i středních škol, aby společně s námi ve čtvrtek 15. 3., na Mezinárodní den proti policejní brutalitě, v pravé poledne vyšli ven ze škol, tříd a pracovišť na výstražnou stávku studentstva,“ píše se ve výzvě zveřejněné studenty Divadelní akademie Múzických umění. Kolik studentů se k výzvě připojí, ukáže dnešní poledne.

Ilustrační foto.
Sociální bydlení mají potřebným přiblížit dvě miliardy z dotací