Řada obcí na Boleslavsku, včetně Boleslavi samé, se tuto sobotu, tedy 10. března, připojí k akci s názvem Vlajka pro Tibet. 10. březen značí datum tibetského národního povstání proti čínské okupaci v roce 1959, které bylo Čínou krvavě potlačeno. Od poloviny 90. let začala v rámci hnutí Vlajka pro Tibet vyvěšovat tibetskou vlajku první západoevropská města. Česká i další světová města vzápětí nezůstala pozadu a jejich množství narůstá rok od roku. 

„Mladá Boleslav začala vyvěšovat tibetskou vlajku mezi českými městy již v první vlně, totiž od roku 1998. Od té doby vyvěšujeme vlajku bez přestávky každoročně,“ uvedla Šárka Charousková, tisková mluvčí magistrátu města. „Na rozhodnutí vyvěsit vlajku se musí každoročně shodnout většina radních, a doposud se tak děje, tato tradice je tedy nepřerušena.“

Ilustrační foto
Průměrná mzda dosahuje 31 951 korun. Pro většinu lidí jen sen

Petr Matoušek, ředitel Městských kulturních zařízení v Bělé pod Bezdězem, kde se tibetská vlajka podle rozhodnutí městské rady také od roku 2003 vyvěšuje, vysvětlil podstatu této události. 

„Cílem je samozřejmě připomenout nelegální okupaci Tibetu, zároveň si ale myslím, že pro mnohé z nás má událost aktuální význam s ohledem na současné dění v české politice,“ říká a pokračuje: „Postoj, který vůči Číně dlouhodobě zaujímá prezident a někteří vládní činitelé, je poměrně znepokojivý. Stačí se ohlédnout za děním při návštěvě čínského prezidenta u nás,“ uzavírá Matoušek.

I starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman vnímá událost v širší perspektivě. „Jakožto občan země, která má své historické zkušenosti s nesvobodou, považuji za vhodné podpořit ty, pro něž je tato zkušenost ne historická, ale neustále aktuální,“ řekl a dodal, že ve světle současného politického dění má akce Vlajka pro Tibet stále nezanedbatelný smysl. „Hradiště vyvěšuje vlajku dlouhodobě a snad bude pokračovat i nadále. Za čtyři roky, co jsem ve funkci, jsme se na tom vždy většinově shodli,“ řekl Lochman.

K vyvěšování vlajky se přidal i městys Brodce. „Tibetská vlajka v Brodcích bude 10. března viset již několikátým rokem,“ řekla starostka Edita Nová. Jako v případě ostatních, i zde jde o rozhodnutí většiny zastupitelstva. 

Tibetská vlajkaZdroj: Deník

Ilustrační foto
Nezaměstnanost je velmi nízká. A ještě šla dolů!