Buldozer. Bouchá do stolu. Lidi ho musejí poslouchat. Smysl pro humor mu občas chybí. Někdy jde z něho strach. Je týmový hráč. Pracovitý. Parťák. Myslí dopředu. V hlavě má peníze a budoucnost. Chce vyhrávat.

Týmový hráč

„Když si to vezmu kolem dokola, ono to na mne ale docela sedí. Víte, oni mne porovnávají s Davidem Rathem." Tomu bych se nemohl vyrovnat, je nesmírně chytrý, jeden z nejlepších politických rétorů. Odlišný jsem i v tom, že já jsem týmový hráč (tohle zdůrazňuje velice často). Pracuji naplno. Dámy z kanceláře možná řeknou, že můj pohled vzbuzuje strach. Jenže já jsem ve skutečnosti strašný dobrák," říká o sobě senátor a příbramský starosta Josef Řihák.

Čtěte také: Raduan Nwelati: Chci slyšet selský rozum!

V zítřejších a v sobotních krajských volbách povede sociálnědemokratickou kandidátku. Spolu s mladoboleslavským primátorem Raduanem Nwelatim (ODS) jsou nejvážnějšími kandidáty na post hejtmana. Záleží, kdo vyhraje volby a komu se podaří spojit koalici, která bude mít většinu v zastupitelstvu.

Politika naživo

Třiapadesátiletý Josef Řihák vstoupil do politiky v roce 1998, zasedl v městském i krajském zastupitelstvu, byl poslancem parlamentu, nyní je senátorem a příbramské radnici z pozice starosty vládne šest let. Nyní ve velké koalici ČSSD ODS.

I když mu v Příbrami mnozí nemohou přijít na jméno, jiní zas říkají, že toho pro město udělal neskutečně mnoho. Co ho tlačí dál? Bojovat o další politický post? „Netlačí mne nic. Jako starosta Příbrami si tady žiji dobře. Reakce lidí mám z první ruky. Někdo mi vynadá, jiný pochválí. Odnesu všechno za všechny, jsou to okamžité reakce. Politika naživo. Vůbec jsem neuvažoval kandidovat. Po vypuknutí kauzy Davida Ratha se dostala sociální demokracie v průzkumech hodně nízko, byli jsme uvnitř strany rozhádaní. Moje myšlenky, když mne kolegové oslovili, byly, že musím zachránit stranu. Víte, vyhrát volby, když jste na vrcholu preferencí, to umí každý blbec. Naše situace byla jiná. A tak chci vyhrát. Je to obrovská výzva," říká Řihák.

Dobrá opozice je rozum zadarmo

Řihákova reakce na myšlenky soka Nwelatiho, že pokud „modrý" Nwelati vyhraje, tak prý bude naslouchat opozici, je stručná: „Zatím se neví, jak bude opozice vypadat. Říkám, že dobrá opozice je rozum zadarmo. Tady na příbramské radnici jsme ve velké koalici ČSSD ODS. Nikdy jsem neměl problém s ní spolupracovat, naslouchat jí. Jak to bude na kraji, to zatím nevím."

Vystudoval Vysokou školu veterinární obor hygiena potravin a ekologie. Nemá někdy myšlenky, když třeba bouchá do stolu, na návrat do oboru? „Člověka to, že by mohl dělat něco jiného, napadá často. Jenže buď svoji práci máte rád a chcete ji dělat, pak tu myšlenku hned zapomenete, nebo musíte jít dělat něco jiného, protože by nemělo smysl se v tom utápět. A v politice to platí dvojnásob. Víte, nejvíce mne ale mrzí, když o sobě čtu v novinách, co jsem neudělal, neřekl. I když i na to se dá zvyknout, trochu se s tím smířit, ale nepravda mne mrzí," říká a naráží na fakt, který mu vpadl do osobního života. Po čtvrt století klidného rodinného života se rozvedl. „Když jsem vstoupil do politiky, vrhnul jsem se do ní po hlavě, naplno. Veškerý volný čas jsem věnoval právě politice. A začaly pomalu problémy doma. Zejména před volbami se objevovaly lživé pomluvy, anonymy a člověk těžko jeden po druhém vyvrací."

Poznatky z volební kampaně? „Ty problémy jsou vlastně všude stejné. Lidi trápí špatný stav silnic, zdravotnictví, sociální oblast. Jenže já si myslím, že to je také trochu tím, že se lidé často straší více, než je třeba. Není vidět světlo na konci tunelu. To mne mrzí. Nyní jsem objel polovinu domovů důchodců a zařízení, která se starají o staré lidi. Musím říci, že pro starší občany jsme udělali za čtyři roky dost. I tak to ale nemají mnohdy jednoduché, z jejich příběhů mi mnohdy naskakuje husí kůže. Jenže je třeba si uvědomit, že do podobně těžké situace se dostávají maminky s dětmi. Tedy ty chlapem opuštěné. Tohle je téma! Co se týče debat s lidmi, tak zase moc kritiky kauzy Davida Ratha jsem neslyšel. Spíše je to o politice jako takové. Lidé by chtěli mít alespoň naději na to, že se budeme mít lépe. Chtějí to slyšet, chtějí tomu uvěřit."

Chlap jako hora

Workoholik. Jak jinak, vrcholní politici jimi musí být z principu. Řihák se kvůli práci rozvedl a tuhle dostal ještě vynadáno od dcery. „Prošvihl jsem svátek vnučky Elišky."

Chlap jako hora. V tom si jsou s hlavním sokem Raduanem Nwelatim podobní. Zatímco Nwelati při kampani zhubl 12 kilo, Řihák se pohyboval s berlí velice těžce. „Jsem po operaci menisku, bolí mne to, k tomu bolí i druhá noha, chodím o berli. Problém je, že špatně jím. Ráno a dopoledne nic, až někde odpoledne začnu jíst, večer pokračuji v jídle a když nemohou spát, tak se po půlnoci budím a mířím k ledničce. V tomhle nejsem příkladem. Na nějakou dietu a péči o sebe nebyl čas. Musím ale ten čas najít. Před lety jsem během půl roku zhubnul 34 kilo, takže to jde. Všechno je v hlavě. Psychika a pevná vůle."