Střední Čechy patří v rámci republiky k oblastem, kde je riziko napadení klíštětem a následného onemocnění vysoké. „Ve Středočeském kraji vloni onemocnělo 53 lidí klíšťovou encefalitidou a 317 Lymeskou boreliózou,“ připomněla Šalamunová a dále uvedla, že choroby přenášené klíšťaty mohou mít i velmi závažný průběh a také velmi nepříjemné zdravotní následky. „Zejména v podobě poškození centrálního nervového systému,“ upozornila.

Třebaže klíšťata jsou už nyní velmi aktivní, podle hygieniků je stále ještě vhodná doba na očkování proti klíšťové encefalitidě. Boreliózu, na kterou zabírají antibiotika, je možné při včasném odhalení úspěšně v ordinacích praktických lékařů léčit. Neplatí to ale pro pozdní stádia nemoci, která se postižením kloubů, kůže a nervového systému, mohou projevovat i s odstupem šesti až dvanácti měsíců. Nejsložitější je onemocnění encefalitidou, neboli zánětem mozku.

Ilustrační foto.
Branžež čeká v sobotu invaze cyklistů

Právě očkování se označuje za jedinou spolehlivou ochranu. Ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová řekla, že pamatovat na tuhle ochranu je žádoucí v případě dospělých i dětí. „Ve Středočeském kraji se nachází řada atraktivních rekreačních oblastí, ve kterých se každoročně rekreuje vysoký počet dětí na letních táborech. Vloni jich bylo 24 214,“ připomněla Rážová.

S maličkými vetřelci, kteří lační po krvi rekreantů a výletníků, se musí počítat až do začátku listopadu. Stejné lokality jako turisty totiž lákají i klíšťata. „Mají ráda teplo a vlhko. Rizikovými místy bývají listnaté a smíšené porosty, okraje lesů, luk, břehy vodních toků a ploch,“ uvedla ředitelka krajského protiepidemického odboru Lilian Rumlová. Podle ní už neplatí dřívější poznatky, že se klíšťata vyskytovala častěji v nižších nadmořských výškách. Vlivem oteplování klimatu se nyní nacházejí i v lokalitách ležících kolem tisíce metrů nad mořem.

Aktivitu klíšťat během sezony, a to od časného jara do pozdního podzimu, předpovídají dvakrát týdně meteorologové. Jejich předpoklady zveřejňuje i Státní zdravotní ústav na svých webových stránkách www.szu.cz. Aktuální stav charakterizuje stupeň sedm na desetibodové škále.

Jak se chránit před klíšťaty v přírodě?- Zvolte vhodné oblečení a obuv – ideálně dlouhé rukávy a dlouhé světlé kalhoty, na kterých jsou klíšťata dobře vidět, uzavřenou obuv (nejlépe holínky); případně nohavice zastrčte do ponožek.
- Velmi vhodná je aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty, ponožky, kalhoty, případně i na kůži.
- Riziko napadení klíštětem sníží omezení pohybu v travnatých či křovinatých porostech; vhodnější je pohybovat se spíše po zpevněných cestách – a také nelehat ani nesedat do trávy. To platí i v parcích a zahradách.
- Po návratu domů je nutné důkladně se prohlédnout, nejlépe za asistence druhé osoby. Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenních jamkách, podpaží, za ušima, na hlavě ve vlasech, v tříslech a v intimních partiích. Prohlídku je třeba ještě zopakovat následující den ráno.

Měsíc Případy encefalitidy Případy boreliózy
Leden 0 20
Únor 0 4
Březen 0 6
Duben 0 7
Květen 3 11
Červen 5 25
Červenec 13 36
Srpen 14 59
Září 2 34
Říjen 2 35
Listopad 12 55
Prosinec 2 22
Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Vyšetřování tragédie příměstského autobusu čeká na posudky