Ve třídě horecké střední školy sedí patnáct mladých žen, všechny čerstvě plnoleté, tedy prvovoličky.

Studují cestovní ruch a řadu zájmů mají společných. Většina z nich se shodne i na tom, že politika je nezajímá.

Na otázku, kolik z nich se chystá volit v nadcházejících komunálních volbách, se váhavě zvedne pět rukou.

„Politika mě nezajímá, jde to absolutně mimo mě. Volit určitě nepůjdu, ani moji rodiče nevolí," říká osmnáctiletá Boleslavačka Kristýna. Stejně staré spolužačky přikyvují, že jsou na tom podobně.

Nevadí jim, že o věcech kolem nich budou rozhodovat jiní? „Myslím si, že tím stejně nic neovlivníme, jsou všichni stejní," shrnuje své pocity další z děvčat, která se volit nechystá.

Je vidět, že v případě mladých lidí hodně dělá příklad z rodiny. Všechny dívky, které jsou naopak rozhodnuty výsledek svým hlasem ovlivnit, potvrzují, že volit pravidelně chodí i jejich rodiče.

„Chci, aby za těmi lidmi, kteří budou městu vládnout, byla vidět nějaká práce, volební program ani sliby mě nezajímají," vysvětluje devatenáctiletá Magda.

Otázka pro prvovoliče: Půjdete volit a proč?

Veronika, 18 let, Vesec

Volit určitě půjdu, nebylo to dlouhé rozhodování. Vzhledem k tomu, že se v komunální politice angažuje i moje maminka, tak je vcelku jasné, že k tomu mám vztah. Myslím, že je důležité, aby lidé chodili k volbám a ukázali tak svůj názor.

Iva, 18 let, Mladá Boleslav

V naší rodině chodíme volit všichni, takže půjdu určitě i já. Na základě čeho jsem se rozhodovala? Prostudovala jsem si volební programy a taky jsme si o tom povídali s rodiči. Shodli jsme se na společných jménech, takže budeme volit stejně.

Kristýna, 18 let, Mn. Hradiště

Bydlím v Mnichově Hradišti a řekla bych, že je tam tentokrát docela velký výběr. Rozhodování o tom, komu hodím svůj hlas, bylo docela rychlé. Za těmi lidmi už je vidět určitá práce, dalo by se říci, že jsem se rozhodovala na základě výsledků toho, co už dokázali.

Magda, 19 let, Ml. Boleslav

Volit můžu už rok, ale zatím mi to z různých důvodů nikdy nevyšlo. Tentokrát volit určitě půjdu, ale ještě nejsem rozhodnutá koho. Moji rodiče sice volí, ale každý úplně někoho jiného, takže ani tím se moc řídit nemůžu. Určitě mě ale zajímají spíš činy než sliby.