Hostem dalšího online rozhovoru byl Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a zastupitel města. Odpovídal nejen na otázky ohledně své politické kariéry či aktuální situace v Mladé Boleslavi, ale došlo i na jeho soukromí. V rekordně krátkém čase se mu podařilo odpovědět téměř na všechny dotazy, a na rozdíl od řady předchozích hostů Deníku k tomu nepotřeboval poradní sbor ani „písaře". Přesto se mu povedlo nechat si pro sebe, jestli chce být primátorem nebo premiérem…

Bydlíte opravdu v Boleslavi? Pokud ano, zajímalo by mne, zda chcete kandidovat v komunálkách i příště, a jestli si dovedete představit, pokud byste se nevrátil do sněmovny, že byste byl primátorem?

V Mladé Boleslavi opravdu bydlím, téměř každý den dojíždím do Prahy. Diskuse o komunálních volbách je předčasná, nicméně vážím si důvěry, kterou jsem od Mladoboleslaváků dostal v minulých volbách, kdy jsem díky preferenčním hlasům byl z dvanáctého místa kandidátky zvolen do zastupitelstva města.

Jaký je váš názor na EET? Proč bylo nutné schválit zákon tak nahonem, nic dobrého to nepřinese, ne?

Zákon o EET by měl sloužit k lepšímu výběru daní. Nesouhlasím s tím, že by byl schválen „nahonem", prošel velmi důkladnou diskusí. Opozice dělala vše pro to, aby zákon nebyl schválen, což už nebyla obstrukce, ale spíše destrukce.

Co je podle vás momentálně největší problém České republiky? Korupce, mezinárodní postoje, reputace země, uprchlíci?

Naší zemi se daří, roste ekonomika, klesá nezaměstnanost, přicházejí nové investice… Asi nejvíce mě mrzí „blbá nálada". Pesimismus… Ani uprchlická krize není nic, co by se nedařilo zvládat. Na našem území téměř žádní uprchlíci nejsou, vláda má vše pod kontrolou.

Pane předsedo, jaký je váš názor na chátrající budovu kasáren na Jičínské ulici? Je to skutečně ostuda města, můžete ze své pozice udělat něco proto, aby se z tohoto domu hrůzy konečně stalo něco užitečného?

Myslím si, že nejlepším řešením by bylo naplnění původního záměru, tedy vybudování hotelu vyšší kategorie. Pokud vím, za minulého vedení radnice byly tyto plány těsně před realizací, nové (a současné) vedení mělo a má jiný názor. Výsledkem je budova, jejíž stav Mladou Boleslav nekrášlí.

Zajímal by mně váš názor na současnou imigrační krizi. Co by podle vás měla EU dělat, jak se k vlně uprchlíků postavit? Na jakou stranu se přikláníte, co vlastně říkáte politice Angely Merkelové?

Evropský unie postupně zjišťuje, že ČR a státy Visegrádu měly pravdu. Jediné řešení je spolupráce s Tureckem, důsledná ochrana vnější hranice EU a v dlouhodobém horizontu vyřešení konfliktu v Sýrii.

Vím, že nejste nyní se svou stranou ve vedení města, ale zajímalo by mě jak byste „oživil" Staré město, kdybyste mohl? Máte sám za sebe nějaký nápad?

Přiznám se, že žádný geniální nápad v tomto směru nemám. Snad pořádat na Starém městě co nejvíce akcí, které by přitáhly co nejvíce obyvatel.

Budete vzhledem ke zvyšující se kriminalitě posilovat policii ve městě? Jako důchodkyně chodím nakupovat do Kauflandu a již se mi několikrát stalo, že mě obtěžovali, zatím jen slovně, opilí mladíci. Podobné situace jsou tam často, je to velice nepříjemné a policie nikde.

To je spíše otázka na někoho z vedení města, ČSSD je v Mladé Boleslavi v opozici. Nicméně mohu slíbit, že pokud by od vedení města přišel návrh na posílení rozpočtu (a počtů) městské policie, podpořil bych jej.

Jak moc poškodilo vztahy Mladé Boleslavi a firmy Škoda Auto zvýšení daně z nemovitosti? Je to nestydatost, která nemá obdoby, město likviduje podnikatele, sama vím o několika, kteří přesně z tohoto důvodu končí. Proč ke zvýšení došlo, dokážete to vysvětlit? A schvalujete tento krok ODS v našem městě?

Byl jsem zásadně proti navýšení daně z nemovitosti. Byla to ze strany vedení města a ODS chyba neobratný pokus dostat ze Škodovky více peněz. Vztahy mezi městem a Škodovkou to velmi poškodilo. Nejrozumnější by bylo vrátit sazby na původní úroveň.

Můžete vy osobně udělat něco pro to, aby bazén v boleslavské sokolovně zase fungoval? Proč se mají vyhazovat nesmyslné prostředky za rozšiřování bazénu na Štěpánce?

Snažím se udělat maximum pro to, aby bazén v sokolovně znovu fungoval. Vedl jsem jednání se Sokolem, budeme o tom debatovat i s vedením města. Bylo by to nejjednodušší řešení současné situace, která nevyhovuje ani veřejnosti, ani plavcům.

Zaznamenal jsem, že ČSSD začala s předvolební kampaní, jak odhadujete šance vaší strany v krajských volbách? Obhájí hejtman Petera post?

Doufám, že ČSSD v krajských volbách uspěje. Miloš Petera je dobrý a zkušený hejtman, zná problémy kraje a nemusí se svou funkci učit vykonávat. Za poslední volební období se dle mého mnohé povedlo a doufám, že ČSSD dostane šanci pokračovat.

Jak hodnotíte fungování boleslavského vedení města, tedy konkrétně mi jde o pana primátora. Jeho působení v tomto volebním období je přinejmenším sporné…

Myslím si, že vedení města ztratilo tah na branku a je to škoda. Jako fatální chybu vnímám vyostření vztahů se Škoda Auto.

Sleduji zpovzdálí dění v boleslavském zastupitelstvu, i když tedy většinou jen prostřednictvím elektronických výstupů, ale stejně mi neuniklo, že vy se tam moc často nevyskytujete, má vůbec cenu, abyste tam byl?

Bohužel v poslední době docházelo ke kolizi s mými povinnostmi ve sněmovně, pokusím se lépe si zorganizovat diář.

Zajímalo by mě, jestli jste vždy toužil sedět v čele poslanecké sněmovny a kam to až v životě chcete dotáhnout? Kandidoval byste třeba i na prezidenta?

Nikdy jsem neměl kariéru nalinkovanou… Koneckonců tři roky před volbami jsem pracoval jako stínový ministr obrany a o funkci předsedy sněmovny neuvažoval. I proto se mi nechce spekulovat o budoucnosti, uvidíme, co život přinese.

Pro ČSSD je největší hrozba před volbami ANO, co si o této straně myslíte vy? Jak vnímáte Andreje Babiše, je to podle vás hrozba pro naši zem?

Koalici s ANO jsme nechtěli, byli jsme k ní víceméně odsouzeni… Snažíme se maximálně pracovat pro voliče, plnit sliby, nehádat se. O hnutí ANO asi nejlépe vypovídá věta pana Babiše: „Strana jsem já."

Zajímal by mě váš osobní názor na Senát ČR, který už při jeho vzniku spousta lidi kritizovalo jako nadbytečný a rozpočet vysávající trafiku pro vysloužilé (zasloužilé) politiky.

Senát za dobu své existence prokázal svou důležitost, funguje mimo jiné jako pojistka v legislativním procesu. Pokud se podíváte na práci mladoboleslavského senátora Jaromíra Jermáře, je tím nejlepším důkazem o smysluplnosti senátu.

Jak hodnotíte současnou situaci v Rusku a ruskou mezinárodní politiku? Schvalujete proputinovský postoj našeho prezidenta?

Rusko se chová velmi sebevědomě, prezident Putin dělá vše pro to, aby se Rusko stalo znovu klíčovou světovou velmocí. Necítím se Ruskem přímo ohrožen, to ale neznamená, že bychom neměli přijímat taková opatření, která dají Rusku jasně najevo, že jsme připraveni splnit naše spojenecké závazky.

Jak trávíte volný čas, pokud vůbec nějaký máte?

Volného času moc nemám. Pokud se přece jen najde, rád jej trávím se svou rodinou, buď na chalupě, nebo na výletech.

Zasahuje vám práce i do soukromí?

Poslanci nemají pevnou pracovní dobu, tím méně jí má předseda sněmovny. Musím počítat s účastí na akcích ve večerních hodinách, o víkendech. Jsem rád, že mám ve své rodině velkou oporu.

Musím vám pochválit vaše webové stránky. Klobouk dolů, je vidět že se jim věnujete, dáváte o všem vědět, aby byli občané v obraze. Koukal jsem,že jste se setkal mimo jiné s premiérem Gruzie…můžete nastínit, jaké bylo ono setkání?

Snažím se o svých aktivitách informovat všemi prostředky (web, facebook, twitter). Setkání s gruzínským premiérem bylo velmi příjemné, vztahy mezi našimi zeměmi jsou vynikající. V Gruzii je prostor pro naše podnikatele, celou řadu vynikajících gruzínských výrobků dovážíme.

Co si dáte rád k jídlu? A vaříte?

Jím skoro všechno, velmi mi chutná například středomořská kuchyně. Přiznám se vám ale, že právě vaření nepatří mezi moje nejsilnější stránky.

Zajímalo by mě, čemu se věnují vaši dva synové, co je baví, případně jak se jim věnujete a trávíte volno?

Starší syn chodí do 3. třídy, mladší se do školy chystá na podzim. Oba rádi sportují, věnují se brazilskému bojovému umění Capoeira pod vedením skvělého boleslavského trenéra Karla Popoviče. Jinak jezdíme rádi na kole a na lyžích.

Líbí se vám Mladá Boleslav? Co třeba nejvíce?

Jsem mladoboleslavský patriot, samozřejmě, že se mi Boleslav líbí. Je zde mnoho hezkých míst, například areál VŠ Škoda Auto, hrad, letecké muzeum…

Jste moc sympatický muž, vaše žena má štěstí, i když vás asi nemá moc doma že? Zajdete spolu třeba do divadla, na koncert, najde se vůbec čas a energie na něco takového?

Děkuji za kompliment. Rádi s manželkou chodíme do mladoboleslavského divadla, naposledy jsme byli na premiéře Kabaretu a moc jsme si ji užili.

Zajímal by mě váš pracovní den, musí to být asi frmol, když i manželka je mediálně známá.

Většinou se snažím plánovat den tak, abych stihl odvést děti do školy / školky. Pak vyrážím do Prahy, celý den většinou trávím v práci a domů se vracím na osmou večer. Samozřejmě pokud nemám jiné povinnosti i ve večerních hodinách.

Nikdy jsem v poslanecké sněmovně nebyla, a tak by mě z vašeho pohledu zajímalo, jaké to je sedět na čestném křesle a korigovat výlevy vašich kolegů poslanců. Vzpomínáte si třeba na nějakou vtipnou příhodu?

Sněmovnu je možné navštívit, buď během jednání na galerii, nebo při dnech otevřených dveří. Řídit sněmovnu není úplně jednoduché, asi nejtěžší je zjednat klid v sále během vypjaté debaty, nebo se prokousat složitou procedurou. Vtipných příhod je mnoho, většinou se jedná o přeřeky, vtipné reakce na předřečníka…

Jak jste na tom s alkoholem, pane předsedo? Mám na mysli ten exces z léta. Preferujete tvrdý, pivo nebo víno? Nebo jste abstinent haha!

Snažím se ze svých chyb poučit, a to platí i pro tento případ.

Kolika cizími jazyky se domluvíte?

Domluvím se anglicky, německy a španělsky, mám základní znalost francouzštiny, pasivně ruštinu a polštinu.