Červenec: útěky z Kosmonos, Jezová a návštěva Valdštejnů

Jan Kopecký z domácího týmu Škoda Motorport s vozem Fabia R5 opanoval Bohemia Rally. Jeho stájový kolega Esapekka Lappi z Finska skončil čtvrtý. Kopecký vedl před svými soupeři od první rychlostní zkoušky a na stupně vítězů se postavil na Staroměstském náměstí.

Teroristický útok na pláži v tuniské Sousse, při němž na konci června zemřely téměř tři desítky turistů, zbavil boleslavské turisty chuti cestovat do Afriky. Před Egyptem a dalšími severními africkými státy dali klienti cestovních kanceláří přednost Turecku, Řecku a Španělsku.

Fámy, že rakouská společnost Tyrolit, která vlastní benáteckého výrobce brusiv Carborundum Electrite, ukončila snahy o povolení výroby brusných kotoučů za použití naftalenu v Benátkách, se ukázaly být liché. Společnost byla mladoboleslavským stavebním úřadem vyzvána, aby doplnila chybějící dokumentaci.

Vláda posvětila rozšíření zařízení pro zadržování cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem. Nedostatečná kapacita čítající 270 lůžek se začala navyšovat o dalších sedmdesát.

Psychiatrická nemocnice Kosmonosy se musela zodpovídat z útěku čtveřice pacientů, které zdi zařízení svévolně opustili. Zatímco dva devianty s nařízenou sexuologickou léčbou, kteří uprchli už 10. července, policie dopravila zpět záhy a další pacient, jenž se nevrátil z vycházek, nepředstavoval bezpečnostní riziko, dvacetiletý Mikuláš Říha je stále na svobodě. Do Kosmonos se vypravila inspekce z ministerstva zdravotnictví.

V areálu Vostrov u Mnichova Hradiště patřil večer Ondřeji Havelkovi a jeho Melody Makers. Večer plný swingu, který byl jediným koncertem hudební formace odehraným letos pod širým nebem (podle náletů hmyzu diváci brzy pochopili, proč byl jediný), přilákal stovky lidí.

Při okružní jízdě po bývalém rodinném panství navštívili Podhradí u Bakova nad Jizerou Valdštejnové. Jedenáct příslušníků slavného šlechtického rodu sem doprovodilo Arnošta z Valdštejna, nejstarší žijící člena rodu, který projevil zájem vidět ještě jednou místa, kde vyrůstal.

Ve čtvrtek 30. července se z Jezové pokusila uprchnout padesátka migrantů. Poškodili oplocení areálu, dvě branky, ale mimo zařízení se nedostali. Na místě zasahovaly desítky policistů a přijel i ministr vnitra Milan Chovanec. Jezová se začala pravidelně dostávat do hlavních zpráv jako symbol migrační vlny v ČR.

Srpen: požár na Branžeži likvidovali hasiči dva dny

Stránky novin dál plnily příběhy z detenčního zařízení v Jezové. Kapacita areálu tou dobou stoupla na 450 obyvatel a dostala se na hranici kapacity. Přestože oficiální místa konstatovala, že propuštění migranti budou transportováni na nádraží, aby se vyhnuli městu Bělá, praxe se ukázala nakonec jiná. Město Bělá uspořádalo velkou besedu se zástupci ministerstva, tábora v Jezové i cizinecké policie, aby vyvrátily fámy a zodpověděli dotazy.

Přestože Češi nejsou Angličané, takřka všude se v létě rozebíralo počasí. Extrémní horka snížila hladinu podzemní vody, přinesla zdravotní komplikace a také požáry. Právě hasiči zažili velmi horké léto. Počátkem srpna lehlo popelem 40 hektarů pole u Čachovic a dva dny zaměstnával více než tři desítky jednotek požár ve sklaní rozsedlině na Branžeži.

Přemnožené vosy obtěžovali Mladoboleslavsko celé léto i teplý podzim. Deratizátoři vyráželi k hnízdům do domů, bytů, kůlen i chat několikrát denně po celé léto.

Viktor Čavoš z Kochánek dokončil za 39 dní svou pěší trasu od ústí Labe do moře k jeho prameni. V cíli na něj čekali jeho nejbližší a zasloužený odpočinek.

Profesionální tanečnice Martina Marková z Mladé Boleslavi absolvovala první trénink s hercem Markem Taclíkem. Na podzim se společně zúčastnili populární soutěže StarDance.

Řízením Městského divadla Mladá Boleslav byla pověřena Janeta Benešová, bývalá ředitelka děčínského divadla.

Září: daň z nemovitosti, výbuch a Dieselgate

Ekocentrum Zahrada se otevřelo po prázdninách v nové podobě. Zcela se proměnila právě zahrada, přibyli zvířecí obyvatelé a areál nabízí pestrou škálu zážitků. Například si tu lze vyzkoušet, jaké pocity skýtá liščí nora.

Mezinárodní kynologická konference k problematice nezákonného pašování a distribuce tabáku vrcholila na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště. Celníci z 16 zemí si v rámci unikátní akce vyměňovali zkušenosti, navazovali kontakty a užívali si názornou ukázku práce českých celníků-psovodů.

Mladoboleslavští zastupitelé po ohnivé debatě schválili zvýšení daně z nemovitosti. To se dotklo zejména velkých podniků v čele se Škodou Auto, pro kterou se daň zvedla dvojnásobně. Tedy o zhruba 44 milionů. Výsledek? Vzájemné vztahy na bodu nula a ohrožená podpora ze strany automobilky.

Compag oznámil, že s kapacitou michalovické skládky není problém a upozornil, že není třeba strašit lidi.

Teribear rozhýbal Mladou Boleslav. Nadace Terezy Maxové uspořádala na krásné louce sportovní akci, která přilákala 1172 běžců. Ti pro Dětský domov Krnsko vyběhali 300 tisíc, které věnovala automobilka.

V úterý 22. září se Dobrovicí rozezněla detonace. Při údržbě lihovaru došlo k výbuchu, jenž si vyžádal 14 zraněných. Vyšetřování, milionové škody a zbrzdění výroby o několik měsíců. Nyní už podnik jede opět naplno.

V závěru měsíce se v USA a poté v celém světě rozběhla kauza Dieselgate. Koncern Volkswagen byl usvědčen z toho, že manipuloval s výsledky emisních testů. Podle prvotních odhadů čekala Škodovku kontrola šesti milionů problematických vozů a koncern milionová pokuta.