V té nyní probíhá čilý stavební ruch, o němž se dočtete v pondělním vydání Boleslavského deníku. Mezitím jsme se ale zeptali boleslavských politiků, jak jsou spokojeni s výší trestu pro bývalého hejtmana Středočeského kraje?

Mají s Davidem Rathem bohaté osobní zkušenosti, protože právě v době jeho vlády museli bojovat proti „nemilosti" Středočeského kraje.

Podrobnosti o rozsudku čtěte tady

Jan Hamáček, ČSSD, předseda Poslanecké sněmovny

Je evidentní, že prvoinstanční Krajský soud Středočeského kraje dal za pravdu obžalobě, přinejmenším v otázce viny. Co se týče výše trestní sazby, která mohla být až dvanáct let, je to sazba, která se dala očekávat. Rozsudek ovšem ještě nenabyl právní moci.

Raduan Nwelati, ODS, primátor Ml. Boleslavi

Vzhledem k tomu, že rozsudek ještě nenabyl právní moci, musíme na bývalého hejtmana Ratha nahlížet jako na nevinného. Jsem velice zvědavý, jakým způsobem se k tomu postaví soud v odvolacím řízení a zda se bude s tou sazbou ještě nějak hýbat. Nicméně se přiznám, že jsem kauzu v poslední době už tolik nesledoval.

Robin Povšík, ČSSD, náměstek ministryně práce a sociál. věcí

Vždycky říkám, že rozsudky suverénního a svrchovaného soudu nekomentuji, takže to nebudu dělat ani nyní. Když se mě ale před časem někdo zeptal, co bych Davidu Rathovi popřál, odpověděl jsem spravedlnost. Sám po ní volal on i státní žalobce a já ji ostatně přeji všem aktérům soudního procesu.

Adolf Beznoska, ODS, poslanec

Podle toho, co jsem se dozvěděl z médií a dalších dostupných zdrojů, je podle mého názoru tento trest v pořádku a adekvátní. Osm a půl roku nevidím v tom problém. Nejsem ovšem naivní, abych si myslel, že to bude fungovat jako precedens, odsouzených politiků už u nás je celá řada, a přesto se další pokouší zneužít své postavení.