„Ne těžbě písku v Bakově nad Jizerou!" Pod petici s tímto názvem připojilo vloni v březnu během jediného týdne svůj podpis pět set obyvatel Bakova. Hrozící stanovení dobývacího prostoru, což je krok, jenž předchází vlastnímu povolování těžby, nedalo spát mnohým z nich. Nakonec slavil Bakov vítězství. Jak se však ukazuje nyní, možná pouze dočasné. Válka ještě není vybojována.

Podnikatel Josef Šeda a jeho turnovská firma Taum se o přípravu podmínek pro zahájení těžby štěrkopísku v těsném sousedství města snaží již od roku 1993. A nehodlají se vzdát. Zejména vlastníkům dotčených pozemků v lokalitě kolem hřbitova severovýchodně od města tím komplikují život. Pro celou oblast platí v souladu s horním zákonem již od roku 1993 stavební uzávěra.

Poté, co vloni báňský úřad podpořil nesouhlasné stanovisko stavebního odboru bakovského městského úřadu a negativně se ke stanovení dobývacího prostoru postavilo i ministerstvo životního prostředí, vypadalo to, že je po všem. Jenže Josef Šeda se proti rozhodnutí Obvodního báňského úřadu (OBÚ) po dvou týdnech odvolal, a rozhodnutí OBÚ tak bylo zrušeno.

Bude, nebo nebude stačit 18 let stará EIA?

Jedním z důvodů, proč se spor táhne už dlouhá léta, je skutečnost, že Josef Šeda se odvolává na studii EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí) pořízenou v roce 1997. „Tato studie byla zpracována podle dnes již neaktuální legislativy. Mimo změny zmíněné legislativy poukazujeme i na změnu místních podmínek, ke kterým po téměř dvaceti letech muselo prokazatelně dojít. Námitku neaktuálnosti předložené studie EIA vznáší město prakticky v každém svém podání v rámci správního řízení. Předložení studie je přitom jednou z podmínek, aby o návrhu stanovení dobývacího prostoru mohlo být vůbec jednáno," připomíná Šimáně.

Krajský úřad má své stanovisko k použitelnosti studie EIA vydat do konce února.

Město navázalo už dříve externí spolupráci s právníkem Pavlem Motlem, jenž hájí zájmy města výhradně v této věci a jeho jménem se vyjadřuje ke všem podaným odvoláním.

„V probíhajícím řízení budeme nadále uplatňovat práva účastníka tohoto řízení a další kroky budou odvislé od dalšího průběhu řízení," naznačil starosta Radim Šimáně, že Bakov nehodlá novému vývoji v kauze v žádném případě pouze přihlížet.

Musíme využít každou příležitost, abychom těžbu odvrátili

Bývalá starostka a zastupitelka Jana Štěpánová má také jasno: „Musíme využít každou příležitost, abychom těžbu štěrkopísků v Bakově odvrátili," řekla Boleslavskému deníku. Na včerejším jednání dodala: „Protistrana změnila právní zastoupení. Má advokáta, který se specializuje na horní zákon. Obávám se, že bychom měli také použít větší kalibr." Tuto myšlenku podpořil i právník Pavel Motl: „Já jen uvítám, když náš tým rozšíří nějaké eso." Při hlasování dali tomuto návrhu zastupitelé posvěcení.

„Městem jdou různé informace. Doneslo se mi například i to, že někteří zastupitelé jsou pro těžbu. Rád bych tedy podotkl, že město stále oficiálně odmítá stanovení dobývacího prostoru," konstatoval na jednání zastupitelů starosta a „mimo soutěž" nechal toto stanovisko znovu odhlasovat. Aby bylo jasno, s jakými kartami se hraje. Své ruce zvedli i někteří z přihlížejících občanů.

Občané se dočkají shrnutí celé kauzy

Část z nich však reagovala souhlasně i na výzvu Jany Štěpánové, aby vedení města více informovalo o svém postupu v celé kauze. Přestože na internetových stránkách města se objevují postupně všechny dokumenty se štěrkopísky spojené, přesto někteří na úřední desce přehlédli výzvu, že ti, kteří se chtějí k celé věci z relevantních důvodů vyjádřit a dosud nejsou účastníky řízení, tak mohou do 8. ledna uskutečnit a účastníky řízení se stát. „Čím víc nás bude, tím lépe," zhodnotil zastupitel Jan Babák.

„Když přišla z Obvodního báňského úřadu informace, že se těžba zamítá, všichni se to dozvěděli z Bakovska. Když se objevilo, že se to rozhodnutí ruší, nikdo to nevěděl. Všichni jsme to měli za hotovou věc," poznamenala Miroslava Drábková, obyvatelka Smetanovy ulice. Další obyvatelé lokality jí dali za pravdu s tím, že úřední desku nesledují denně.

Na závěr tohoto bodu jednání se překvapivě strhla mezi zastupiteli vyostřená debata o tom, do jaké míry a jak by se zastupitelé měli navzájem o průběhu svých osobních jednání v této věci informovat. Starosta situaci mírnil: „No tak, všem nám jde přece o společnou věc." Bylo domluveno, že dosavadní průběh kauzy bude pro všechny obyvatele shrnut v městském zpravodaji.

Pokud by byl dobývací prostor skutečně stanoven, dotkne se těžba bezmála 18 hektarů. Původní návrh před stanovením ochranného pásma kolem hřbitova počítal dokonce s téměř 23 hektary.