K letošnímu roku spočívá v 8358 hrobech na hřbitovech pod správou Mladé Boleslavi celkem 29 387 lidí. A o místo jejich posledního odpočinku se navrch k jejím nesčetným dalším aktivitám stará firma Compag. Právě ta zde zaměstnává celkem šest pracovníků na údržbu, úklid, zametání listí a sněhu, sekání a prostřáhávání zeleně, kopání hrobů a ukládání uren, ale například i na evidenci hrobů a pohřbených osob. Jsou ještě vzhledem k jejich počtům, které se, jak bylo řečeno, přibližují k číslu třicet tisíc, kapacity boleslavských hřbitovů dostačující?

Klíště. Ilustrační snímek.
Je teplo, klíšťata se probouzí

Jak se ukazuje, případná obava, že brzy nebude nebožtíky kam ukládat, není zatím ničím podložená. Z pěti hřbitovů – Starého, Nového, Čejetického, Michalovického a Debřského, se zatím pouze ten první blíží svým limitům. Zatímco ještě před pár lety na něm zbývalo pár posledních hrobových míst, dnes již je plno. "Momentálně na Starém hřbitově nemáme už žádná volná hrobková, hrobová ani urnová místa. Nabídnout můžeme pouze kolumbární schránky, případně uložení urny do společné hrobky čísĺo III.", uvádí mluvčí mladoboleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Prostor se tak může zákonně uvolnit pouze zrušením neudržovaných hrobů, k nimž se již nikdo nehlásí a u nichž se nedaří vyhledat dědice. Uvolněné místo pak může být pronajato dalšímu nájemci. Takové případy ale jsou příliš řídké na to, aby nějakým výrazným způsobem řešily plnou kapacitu Starého hřbitova. Místo posledního odpočinku tedy budou muset boleslavané volit na některém ze zbylých čtyř hřbitovů, které problémům zatím nečelí. "Na Novém hřbitově, v Čejeticích, Michalovicích a v Debři volná místa stále jsou," doplňuje Charousková.

Rozbouřené vody utichly v Boleslavi i nad kauzou údajně plánovaného přesunu Nového hřbitova, který si pro sebe měla chtít zabrat Škoda Auto a na jeho místě pravděpodobně zbudovat další tovární haly.

"Žádné stěhování Nového hřbitova se rozhodně aktuálně neplánuje a nechystá,"říká mluvčí magistrátu. I debaty kolem kontroverzního rozšiřování čejetického hřbitova pro tuto chvíli podle všeho umlkly. V městském rozpočtu je pouze plánovaná částka na revitalizaci lesoparku, který je součástí čejetického hřbitova. Jestli mají občané Čejetic, kteří jakékoliv rozšířování stávajícího hřbitova odmítají, vyhráno, se ukáže v budoucnu.

Ilustrační foto.
Branžež čeká v sobotu invaze cyklistů

Klidno je i na ostatních hřbitovech na okrese. Například v působišti Martiny Bachové, která spravuje hřbitovy v Mnichově Hradišti a ve Veselé, je případných míst stále ještě hojnost. "Veselský hřbitov má kapacitu zhruba 150 hrobových míst, ten hradišťský okolo 3200 míst, která ještě zdaleka nejsou naplněna. Vezememe-li navíc v potaz, že jedno hrobové místo pojme alespoň tak pět pohřbených, nepředpokládám, že bychom v nejbližší době čelili nějakým problémům," vysvětluje Bachová. "Jediná případná nedostatková místa jsou pouze v části hradišťského hřbitova s urnovým hájem, o nějž je velký zájem," dodává.

A nakonec i hřbitovy v Bakově nad Jizerou jsou kapacitně ještě dostačující "Pod naší správou máme městský a katolický hřbitov. Na tom městském máme ještě zhruba 150 a na katolickém 30 volných hrobových míst. Kapacitně jsme tak na další roky zcela zajištěni," uvedla zaměstnankyně tamní hřbitovní správy, která si nepřála být jmenována.

Ilustrační foto.
Sbor přivítá přednášky i kulturu