Svíčková na smetaně, knedlík. Kachna se zelím. Maďarský guláš a bramboráčky. Sladké knedlíky s tvarohem. To vše i další jídla v těchto dnech vaří a servírují německé studentky z Wiesau na Středním odborném učilišti v Horkách nad Jizerou. Zároveň se učí česky. Jídla proto vaří podle receptů psaných v češtině!

„Jde o třítýdenní stáž, v rámci níž je u nás jedenáct studentek z Německa ve věku od sedmnácti do čtyřiadvaceti let,“ vysvětlila učitelka horeckého učiliště Daria Dvořáková a dodala, že v září se zase zdejší studenti vydají na stáž do německého Wiesau.

Studentkám v Česku šmakuje

Zatím nám všechno české jídlo chutnalo,“ shodly se jednohlasně německé studentky. „Česká kuchyně je ale rozdílná od naší. Hlavně je sladší. Překvapilo nás, že používáte hodně česneku, například do bramboráčků,“ dodaly studentky.

Práce v České republice je láká

Jelikož město Wiesau je blízko českých hranic, tamní studentky láká pracovat v budoucnu pro českou klientelu. „Na hranice s Českem je to od nás asi 25 kilometrů, nejbližší město je Cheb. Některé z našich studentek si proto už v průběhu studia pohrávají s myšlenkou, že budou v budoucnu pracovat v Chebu, v Mariánských Lázních či v Karlových Varech,“ řekl vedoucí z německé školy Franz Josef Gretsch.

První týden budou studentky vařit česká národní jídla přímo v kuchyni horeckého učiliště, dalších čtrnáct dní pak stráví na pracovištích v terénu, například v Toušeni, Mladé Boleslavi či v Nepřevázce. Na dvoutýdenní práci v terénu je pomáhají v horeckém učilišti připravit studenti tamního nástavbového studia. „Výhodou těchto německých dívek je, že už se v Německu rok učí česky,“ řekla učitelka Dvořáková.

Podobné výměnné pobyty českých a německých studentů jsou v horeckém učilišti běžné. Studenti školy ve Wiesau jsou však v Horkách na stáži teprve podruhé. „Každý rok přijedou jiní studenti, aby se všichni postupně vystřídali,“ řekla Dvořáková.

V Bavorsku neznají palačinky

Přestože Bavorsko přímo sousedí s Českou republikou, některá česká jídla tam vůbec neznají. Čeští studenti tak mají přímo z kuchyně spoustu nevšedních zážitků. „Například nás překvapilo, že v Bavorsku vůbec neznají palačinky, které si tady v Česku také vyzkoušejí,“ řekla Dvořáková. „Na jedné německé stáži jsme také marně sháněli práškový cukr. Vůbec ho nepoužívají, takže jsme si jej museli umlít z cukru krupice,“ dodala učitelka.
Studentky z německého Wiesau jsou v Horkách teprve od neděle. Před sebou mají tedy ještě více než dvoutýdenní pobyt, přitom čeští strávníci je už brzy budou moci potkat i v rámci jejich praxe v mladoboleslavských restauračních zařízeních.

Právě probíhající stáž v Horkách nad Jizerou se mohla uskutečnit díky projektu Leonardo.