Sommelieři kadeti. Tímto titulem se nyní mohou honosit studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horky nad Jizerou. V minulých dnech zde totiž pod vedením odborníka Karla Babky absolvovali dvoudenní kurz, díky kterému si prohloubili znalosti o ušlechtilém nápoji – víně. Jak potvrdil Karel Babka, studenti mají nyní poměrně široké znalosti v této oblasti.


„Probírali jsme například servis vín, degustaci vín, vinohradnictví, vinařství. Studenti se také dověděli, jaké víno se pojí k různým pokrmům,“ uvedl Babka.
Seminární formou si studenti školy v Horkách nad Jizerou rozšířili znalosti a odegustovali přibližně třiadvacet vzorků vín od bílých, červených, šumivých až po dezertní i přírodně sladkých.


Ještě před studenty se podle ředitele školy Vratislava Moravy v Horkách školila také veřejnost. „Obdobný kurz zde absolvovali pracovníci hotelů a restaurací Mladoboleslavska,“ podotkl ředitel Morava.


V závěru kurzu byli studenti školy stylově pasování na sommeliery kadety v příjemném prostředí školní vinárny, kde také kurz po oba dny probíhal. Při tónech moravské hudby, která k vínu neodmyslitelně patří, Karel Babka každému studentovi poblahopřál v obleku rytířů sv. Urbana Karlovarského kraje.