A právě v pátek a také v sobotu budou své pokrmy představovat fotografům a novinářům tito amatérští kuchaři, vítězové regionálních kol: Eva Flídrová (Liberecký kraj), Iva Leštinová (Ústecký kraj), Jaroslava Fišerová (Karlovarský kraj), Majka Baštářová (Plzeňský kraj), Miloslava Jelínková (Pardubický kraj), Jaroslava Oumarová (Vysočina), Bronislava Wittnerová (Olomoucký kraj), Zuzana Vaňková (Zlínský kraj), Olga Bočková (Moravskoslezský kraj), Karel Přibyl (Hradecký kraj), Antonín Moos (Jihočeský kraj), Jaroslav Belko (Jižní Morava).

Středočeši a Pražané budou v klání držet palce svým zástupcům, které odborná porota poslala z krajských kol do celorepublikového finále: Marie Kroupová z Rakovnicka, Josef Hladík z Mladé Boleslavi.

Na všechny finalisty čekají kromě možnosti vaření s profesionálním kuchařem také hodnotné ceny. Hlavní výhry však může obdržet jen ten, kdo pošle nejlepší jarní recept ze všech!

1. výhra - kuchyň od společnosti Indeco dle vlastního výběru v hodnotě 80 tisíc korun
2. výhra - kávovar od společnosti Miele v hodnotě 35 tisíc korun
3. výhra - víkendový pobyt v hotelu Zlatá Hvězda v Třeboni

Všech 14 finalistů bude odměněno za účast v soutěži hodnotnými cenami.

Sledovali jsme on-line

13:12 - Vítěz vzejde z hlasování čtenářů regionálních Deníků. Poslední anketní kupon byl v Deníku zveřejněn ve čtvrtek, nyní se sčítají hlasy, vítěz bude znám příští týden. A Pražský deník o tom samozřejmě bude své čtenáře informovat.

12.59 - Páteční vaření se pomalu chýlí ke konci. Polední jídlo - kuře s nádivkou ve slanině - dopéká Marie Kroupová z Rakovnicka, jehněčí na rozmarýnu už má hotové i Josef Hladík z Mladé Boleslavi. Po masu se doslova zaprašilo, a sice i přes to, že všichni byli z ochutnávání přejedení.

11.14 - Hosté se zakousli do salátu z pampeliškových listů a jeho chuť hodnotí velice dobře. Středočeský zástupce v soutěži Josef Hladík odhadl, že jeho pečínka bude hotová asi tak za hodinu.

10.39 - Plyn sice nejde, ale všichni již vaří. První ochutnávka Jany Florentýny Zatloukalové dopadla na výbornou. V kuchyňském studiu není k hnutí, ale panuje tam přátelská atmosféra. Vůně se prolínají - med, bylinky, kopřivy, listy pampelišky… Je to doslova chuťový festival, ale i ráj pro oči. Josef Hladík spokojeně kontroluje v troubě pomalu se připravující jehněčí.

9.48 - Středočeský zástupce Josef Hladík právě doladil jehněčí maso, zaroloval ho a zavřel na dvě hodiny do trouby. Nastal ale i problém - v kuchyni nejde plynový sporák, na odstranění závady se pracuje. Přijeli další soutěžící. Jídlo připravuje Jana Florentýna Zatloukalová - kuřecí na citrónech.

9.22 - Jako první začal vařit středočeský finalista Josef Hladík, který připravuje jehněčí na rozmarýnu s bramborovým knedlíkem. První začal proto, že jeho recept je časově nejnáročnější - samotná příprava sice není dlouhá, leč následná úprava v troubě trvá desítky minut. Svůj recept si chystá také Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru. Zajímavostí je, že nad výkonem Josefa Hladíka dohlíží jeho čtyřletý syn František, který je velkým pomocníkem.

9.00 - Právě začal závěrečný díl soutěže čtenářů regionálních Deníku Česko na talíři. V pražském kuchyňském studiu Miele se scházejí vítězové - autoři nejlepších receptů s velikonoční tematikou. V tuhle chvíli jsou na místě zástupci severočeského západočeského a středočeského regionu.

Více o projektu Česko vítá jaro - včetně receptů od čtenářů - najdete ZDE.